9.5.2013

Hitto näitä huussihommia

Luovuudesta ei ole aiheen suhteen ollut pulaa.
Nyt näinkin relevantti aihe täällä mielessä kuin pissa. Tai sen puute. Kun ihan tarhan tädit ovat  jo jonkin aikaa ihmeteleet, että miten se Ykkönen käy niin vähän pissalla. Enpä ollut moiseen tajunnut kiinnittää huomiota, mutta kun siitä tehtiin asia, niin tietenkin siitä tuli ASIA. Mitä  tarkoittaa, jos ipana ei pissaa riittävästi? Että se käy pissalla aamulla ja illalla ja parhaimmillaankin kertoja on kotipäivinä korkeintaan kolme. Juoko Ykkönen liian vähän, vaikka se eilenkin vetäisi iltaruualla pari puolikasta mukillista maitoa ja iltapalalla mehulasin ja lisää maitoa ja päivän muut juomat siihen päälle.  Pitääkö tästäkin nyt huolestua ja mihin se neste sitten katoaa? Haihtuu ihon läpi?Onko vähäpissisyys oire jostakin?

Helppoahan tuo pidättely on aina ollut. Ykkönen oppi kuivaksi käytännössä viikossa kahden vuoden ja noin viiden kuukauden iässä. Sitä ennen oli ollut jo pottarallia ja tarrapalkintoja ja vaikka mitä. Mutta kun neitiä ei selkeästi aina palkinnon uutuudenviehätyksen jälkeen napannut, niin en sitten jaksanut keksiä uutta ja homma jäi. Kakkonen oli Ykkösen ensimmäisen kuivaksi opetteluponnistuksen aikaan alle vuoden ikäinen, joten omalla koomallakin saattoi olla vaikutusta harjoitusintoon. Kun vaipoista sitten päätettiin luopua, sovittiin yhteisistä pelisäännöistä päiväkodin kanssa ja tsempattiin neitiä molemmissa osoitteissa. Ykkönen laittoi isotyttö-moodin päälle ja alkoi kuivaksi siltä istumalta. Yövaipasta luovuttiin siitä noin kuukausi myöhemmin. Sen jälkeen ei ole tarvinnut miettiä pissahommia ennen tätä.
Vahinkoja on tullut tosi harvoin. Yövahinkojakaan alla yhden käden sormilla laskettava määrä.  Project Maman Katja  määritteli kasvamisen merkkipaaluina sen, kun suojalakanan voin ottaa sängystä pois. Täh? Ei meillä ole mitään sellaista ollut. Mikä ei sinänsä ole yllätys, koska meillä tuntuu olevan moni tällainen käytäntöä helpottava asia ihan retuperällä. Olisi se varmaan alkuun ollut hyvä henkinen turva. Vaihdoin sitten ne lakanat ja pesin pyykkiä.

Koska ongelmia ei ole ollut, olen lopettanu myös pissalla käymisestä muistuttamisen ennen automatkoja tai muita menoja aikaa sitten. Kun Ykkönen on todennut, että ei ole pissahätä, hän tosiaan tarkoittaa sitä. Ei ole tullut hätä kesken mitään. Mitä nyt alussa parit nauru- ja juoksupissat. Ainoa haasteellinen reissu on ollut yöjunamatka Kemijärvelle. Toimitus junan meluisassa turboimulla varustetussa minivessassa ei meinannut luonnistua ja neiti oli aamulla kirjaimellisesti jalat ristissä. Mietin jo pikkuveljen vaippojen lainaa, kunnes noin sadan vaunun päästä löytynyt iso invavessa pottineen kelpasi.

Mutta että liian harvoin voi pissata, siihen en nyt sitten osannut varautua kaikkien muiden näiden lapsivuosien aikaan eteen tulleiden omituisuuksien joukossa. Tämä aihe on jotenkin surkuhupaisa esimerkki asiasta, joka sujuu hyvin ja jossa ei ole minusta ongelmaa, mutta yhtäkkiä se kääntyykin sellaiseksi, vaikken vielä ymmärrä miksi. Näitä yllätyksiä tulee näköjään lasten toimintojen kanssa. Eiköhän tässä lopulta ole kyse hiton hyvin hallituista lihaksista ja se on enemmän peukutuksen kuin huolen paikka. Äidin lihaksisto ei toimi enää ihan samaan tapaan..

No, nyt pitäisi vielä aloittaa Kakkosen kanssa sama opetteluralli. En sitten millään jaksaisi. Voiko tämän vaiheen ulkoistaa? Herra reagoi näihin hommiin ihan eri tavoin kuin Ykkönen aikanaan. Pidätyskykyä Kakkoselta kyllä jo löytyy ja nyt olisi selkeästi tosi hedelmällinen aika opetella. Herra ei vaan kerta kaikkiaan halua. Vaippa on turvasatama ja Kakkonen vaatimalla vaatii vaipan jalkaan kun hätä on lähellä. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin ipana, joka osaa ilmoittaa ”pissa” ja ”iso kakka” sopivasti ennen hätää, mutta ei suostu tekemään tarpeitaan pottaan vaan odottaa vaippaa ja turauttaa tavaran sinne talteen. Ai niin, vaatiihan hän aina vaipan vaihdon yhteydessä näyttämään, mitä sinne nyt sitten tuli. Siinä sitten asiaan kuuluvasti yhdessä ihastellaan isoa pökälettä.

Vai oliko se nyt muka niin, että tytöt muka oppivat nämä hommat helpommin? Luulisi nyt pientää poikaa kiinnostavan kun saa vaikka roikkua kiinni pilissä ihan luvan kanssa ja sihdata pottaan - siis istualleen. Huoh. Onneksi vielä ei ole mikään kiire. Luulisi tuonkin jossain vaiheessa tajuavan, että potta ja vaipattomuus on cool ja yhtä kuin "iso poika".

Mutta milloin ideaalein aika sitten menee ohi ja jopa lapset itse tajuavat, että he ovat jo aika isoja vaippoihin? Neljän vanhana? Minusta se kuulostaa tosi normaalilta. Mutta niitäkin tarinoita tuttavapiiriin mahtuu, jossa hommasta tulee pitkittyessään ongelma lapselle itselleen. Mikä ei tietysti helpota urakkaa yhtään.

Toisaalta sitten kun niitä vaippoja ei ole enää kummallakaan ipanalla, ovat ne molemmat jo tosi isoja. Se on samalla sekä Superhurraa että Sniff.

10 kommenttia:

 1. Yhtä kolmivuotiasta poikaa opetellaan täällä kuivaksi. Projekti alkoi hänen itsensä toiveesta helmikuussa, kun halusi tehdä pissan pottaan (sitä ennen ei millään). Sitten tuli tauko, jolloin vain vaippa kelpasi. Ja sitten taas mentiin potalle. Tällä hetkellä vaippaa tarvitaan vain yöunille (silloin tälläin kuiva!) ja päikkäreille. Pissalla käydään myös omasta halusta ja kehoituksesta esim. ennen ulkoilua.

  Itse olen todennut paremmaksi mennä lapsen ehdoilla, ehkä oon vähän laiska. Mitkään tarra yms palkinnot ei ole koskaan auttaneet meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kuulostaa just siltä, miten itse toivoisin homman menevän. Jotenkin haluan ajatella, että aika on merkittävämpi tekijä kuin maanittelu.

   Poista
 2. Minulle taas on jäänyt tapa päälle ja kysyn jo melkein täysi-ikäiseltä pojaltani reissuihin lähtiessä että onko muistanut käydä vessassa... Vastaukseksi saan tietenkin jotain silmien pyörittelyä. Pienempi poika oppi aikoinaan käymään isommalla asiallapytyllä(oli täyttänyt jo kolme vuotta) kun näki paljon pienemmän serkkutyttönsä kerran asioimassa vessassa ovi reteesti levällään. Kun seuraavana päivänä olin panemassa kakkavaippaa, poika oikein tuhahti että äiti, en minä mitään vaippoja käytä, ja se oli siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapansa kullakin:) luulen, että kysely on luontaista. Tein itsekin niin, ennen kun aika nopeaan ymmärrän, että itsepäinen Ykkönen panttaa vaikka ikuisuuden, ettei tarvitse totella.. Ja teillähän oli mainioa startti!

   Poista
 3. Minäkin olen kuullut tuon saman, että tytöt oppisivat nämä vessahommat helpommin ja aikaisemmin kuin pojat, mutta omaa kokemusta ei asiasta ole kun kotoa löytyy vain yksi pojanvesseli. Meillä tenava ei tosin jotenkin osaa liittää tuota vaipattomuutta "ison pojan" jutuksi, vaan vielä nyt 3,5 vuotiaanakin tekee isomman tarpeensa vain ja ainoastaan vaippaan. Päivävaipasta päästiin pois varsin helposti, eikä vahinkoja ole sattunut juuri lainkaan. Yövaippa on vielä lähinnä vain varalta (pääasiassa siis aamuisin kuiva), kun en ole ehtinyt/saanut aikaiseksi hommata niitä suojalakanoita, joita ei siis sun kokemuksen mukaan tarvita lainkaan. ;) Mutta kakkavaipastaan poika itse ilmoitti luopuvansa vasta sitten "isona poikana" - mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan...

  Tuosta teidän Ykkösen pissaamattomuudesta sen verran, että onko neiti kova hikoilemaan? Ei meilläkään Pikkumies nyt järin usein vessassa käy (sanoisinko 4-5 kertaa päivässä), vaikka juo mielestäni kokoonsa nähden melkoisesti. Mutta hänellä on kyllä aina selkä ja pää märkänä touhutessa ja talvisinkin haluaa touhuta sisätiloissa t-paita päällä, kun muuten tuntuu aina olevan niin kuuma. Ehkä ne nesteet tosiaankin haihtuu ihon läpi hikenä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, onko se joku legenda vai totista totta to tyttöjen oppiminen, mutta käsittäkseni moni tosiaan toteaa näin. Ekä näihin kai mitään ikärajoja ole. Jos kouluun mennessä on vaipat, sitten ehkä arveluttaa.

   Neiti ei minusta mitenkään hikoile. Ei edes hiki päässä : ) luulen vain, että juomamäärä ei lopulta ole iso ja pissamäätä on siihen ihan suhteessa.

   Poista
 4. Meillä on ihan sama huolenpoikanen. Kolmevuotiaamme saattaa myös käydä vain kolme kertaa päivässä potalla. Potalle hän suostuu yleensä vain omasta aloitteestaan, joten on ollut vähän hankalaa ottaa mitään rutiineja tyyliin "aina ennen ulkoilua" tai "aina ennen ruokailua". Tai sitten joskus käytetään ulkoilua tms. apuna taivuttelussa, kun tiedetään, että pissahätä jo varmasti on. Kaikki jännitys tai muu aiheuttaa vielä lisää panttaamista pissaamisessa. Yövaippaa ei ole käytössä, mutta silti aamulla ei välttämättä tule pissaa ennen kuin päiväkodissa aamupalan jälkeen.

  Ilmeisesti tuo ei kuitenkaan ole ihan kauhean vaarallista, vaan saimme neuvolasta vain joitain yhdentekeviä suosituksia ehdotella pissalla käymistä rauhallisina hetkinä. Harmillista on se, että pissa tulee vain ja ainoastaan pottaaan, mikä aiheuttaa jännitystä kesän matkailujen suhteen. Kaipa se potta on otettava lentokoneeseenkin mukaan... Päiväkodissa on laitettu vaippoja joskus, kun pissaaa ei ole tullut pottaan, mutta aina ne ovat jääneet kuiviksi. Olemme nyt luvanneet tarroja pytyllä käymisestä ja olen myös luvannut, että lähdemme laivalla Tallinnaan, kun pytyllä käynti sujuu, mutta ei kiinnosta tarpeeksi. "Joskus, mutta ei nyt", on tämänhetkinen vastaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovitaanko, ette se pieni määrä ole huoli. Onhan se nimittäin ihan päätöntä, että hieno pidätyskyky muuttuu huoleksi. Kun sen pitäisi olla arkea helpottava hieno asia. Mutta aina niitä "ongelmia" vaan kaivetaan jostain..

   Tuota seuraavaa etappia en olekaan miettinyt. Että potalta pitäisi siirtyä pöntölle. Ehkä taas joku "iso tyttö" houkutin toimii jossain vaiheessa. Sellaine pieni pönttö, joita tarhassa on, olisi mainio!

   Poista
  2. Meillä Pikkumies siirtyi potalta pöntälle heti, kun hommattiin pöntönpienennin - vai mikähän sen kapistuksen virallinen nimi nyt oikein on? No, joka tapauksessa toimi meillä loistavasti ja kun se sitten kerran kiireessä unohtui laittaa paikalleen, hoiti tenava hommat ilman pienennintä ja eipä sitä olen sen jälkeen kaipailtukaan. Suosittelen!

   Poista
  3. Toi pöntönpienennin on ollut ostoslistalla jo hetken. Ykkönen kun näyttää jo potalla hieman isolta. Tlis ison tytön fiiliskin enemmän.

   Poista