10.6.2013

Kesät ja miten niistä selvitään

Alan pikku hiljaa ymmärtämään, että yhtälö työelämä ja lapset on haastavinta kesälomien aikaan. Meillä alkaa neljäs lapsellinen kesä. Ensimmäisen olin äitiyslomalla, toisen osittain kesälomalla ja sitten jälleen äitiyslomalla. Viime kesänä olin hoitovapaalla. Nyt edessä on ensimmäistä kertaa kesä, jolloin säädämme koordinaatteja lasten päiväkodin kuuden viikon kesätauon ajaksi. Meillä on Aviomiehen kanssa lomaa yhteensä seitsemän viikkoa. Kuulostaa tilanteelta no problemos. Vaan ei ihan ole.

Kumpikaan meistä ei voi aloittaa lomaansa silloin, kun lasten päiväkoti menee kiinni. Me saamme järjestettyä asian nyt niin, että päiväkodin suljettua ovensa juhannuksena, ipanat pakataan autoon ja viedään isovanhempien riemuksi mökille. Mökille on matkaa tasan sata, joten me ajelemme sinne todennäköisesti lähes joka ilta. Ensimmäisen viikon jälkeen minä lomailen lasten kanssa kaksi viikkoa. Sitten koko sakki lomailee ruhtinaallisen viikon yhdessä ja lopuksi Aviomies viettää lasten kanssa laatuaikaa kolme viikkoa. Homma saatiin ratkaistua. Tänä kesänä. Vaan eipä ole koko perheen yhteisessä ajassa hurramista.

Näen kuitenkin jo painajaisia tulevista kesistä. Lomailemmeko me lasten teini-ikään asti eri aikaan? Kouluaikana loma on vielä pidempi.Tervemenoa parisuhde. Vai oliko se nimenomaan parempi, ettei yhteistä lomaa olekaan? Eikö parisuhteet rutise liitoksissaan juuri kesäomien aikaan? Kun lomaan liittyy muka niitä odotuksia ja sitten ne ei täytykään ja mitensenytmeni.

Isovanhempien varaan laskeminen loppuu lähivuosiin. He vaan vanhenevat ja kaksi tämän ikäistä on aikamoinen rasti hoidettavaksi useita päiviä putkeen päälle seitsemänkymppisille. Tämän asian yhteydessä tukiverkoston tärkeys korostuu entisestään. Olemme olleet onnekkaita, kun olemme saaneet apua tässä pikkuipanavuosina, mutta lapsenhoidollisia haasteita on taatusti vielä edessä.
Toki kaupunki järjestää kesällä päivystyspäivähoitoa jokaisen tarhapiirin (mikä se virallinen nimi nyt onkaan) alueella. Joka kolmas vuosi se on tällä alueella meidän oma päiväkotimme. Sen on pakko olla ensi kesä. Me ajattelimme, että näin pienten, erityisesti Kakkosen, ei pitäisi /kannattaisi viikoksi tai kahdeksi siirtyä tuntemattomaan paikkaan, opettelemaan taas uusia hoitajia ja tapoja. Siitä tämä säätö jo tänä kesänä. Kun ikää tule, tämmöisilläkään asioilla ei ole niin paljon merkitystä. Tosin oli ikä mikä tahansa, sitä riittävän pitkää kesälomaa tarvitsevat kaikki.

Minut lykättiin muuten ala-aste aikaan jonnekin kunnan kesäleirille. Järjestetäänkö sellaisia vielä?

Ensi kesänä minulla on täysi kesäloma tämän kesän kolmen viikon tilalla. Lisäviikkokin tekee näissä järjestelyissä ihmeitä. Jotenkin toimiva voisi olla systeemi, jossa molemmat viettävät kaksi viikkoa lasten kanssa yksin ja väliin saadaan kaksi viikkoa yhteistä lomaa. Niin saataisiin ainakin tarhan sulkuviikot lusittua. Ongelma on kuitenkin jatkossakin se, saammeko pitää lomamme juuri oikeaan aikaan, halukkaita on molempien työpaikoissa juuri samoille viikoille. Itse haaveilen vielä kesistä, jolloin voisin normiloman perään pitää viikon palkatonta. Näin saisimme sitä yhteistä aikaa hinattua vähän ylöspäin.
Oli miten oli, onhan tämä kesän ja tulevien kesien järjestelty aikamoinen stressitekijä. Jos niitä tukihoitojoukkoja ei ole, ratkaisu on aina kompromissi jonkun perheenjäsenen loman pituuden, ajankohdan tai köhöm, perheen yhteisöllisyyden suhteen.

Ystäväni palkkasi juuri eppuluokkalaiselle ja eskarilaiselle hoitajan puoleksitoista kuukaudeksi. Näin oli vaan pakko tehdä, koska kesälomaa ei voi aina ajoittaa, miten haluaa ja ei se loma ikinä koululaisten loman mittainen ole. Melko kallista sanoisin ja monelle mahdotonta. Kiristelisin itse hampaita, mutta ymmärrän hyvin, että me voimme olla lasten kouluikän kynnyksellä saman ratkaisun edessä.

Miten ihmeessä te muut ratkaisette tämän yhtälön? Lomat aina peräkkäin ja byebye parisuhde?

41 kommenttia:

  1. Hyvä kysymys! Ja mietityttää täälläkin, vaikka matkaa siihen kouluikään onkin vielä reilusti. Meillä tämän kesän loma järjestyi jopa helposti. Pk on kiinni viisi viikkoa, joista ensimmäisen olemme miehen kanssa molemmat töissä ja siskoni tulee meille pojan vahdiksi. Loput neljä viikkoa pidämme miehen kanssa lomaa. Ja siinäpä se sitten onkin. Mitä ilmeisemmin neljästä yhteisestä lomaviikosta pitää osata iloita ja iloitsenkin.

    Itse olen opettajaäidin lapsi, joten äiti on aina ollut lomalla meidän lasten kanssa. Ehkäpä ratkaisu meidän tuleviin löytyy toisesta opettajasta eli siskostani. Voinen varmasti lähettää poikani kesäkuuksi hänen hoiviinsa..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Koulua ennen on mahdollista sinnitellä, mutta sitten on vähän haastetta. Viisi viikkoa päiväkoti kiinni on vielä inhimillistä, täällä säästetään ja nyt on ekaa kertaa paikat kiinni kuusi viikkoa. Tuo opettaja-sisko kortti on kyllä ehdoton. Samoin kuin tietysti äiti aikanaan.

      Poista
  2. Saako muuten kommentoida ihan triviaalia juttua? TÄmän sun blogin asettelut on tosi leveät. Mulla on kaiketi ihan tavallisen kokoinen läppäri, mutta jos haluan, että sivu näkyy näytössä leveyden puolesta samalla kertaa, on pakko pienentää kokoa niin pieneksi, ettei tekstistä tahdo saada selvää. Ja siltikään sivu ei ihan kokonaan näy, vaan sitä joutuu tuosta alapalkista raahailemaan sivusuunnassa. En tiedä osasinko selittää oikein, mutta tällainen pikku havainto kuitenkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama ongelma täälläkin :)

      Poista
    2. Tottakai saa kommentoida ja homma tiedostettu täälläkin. Muutin jotain pientä yksityiskohtaa yläpalkissa ja se heitti kaikki leveysasetukset ketulleen. En ymmärrä, miten en saa sitä muutettua.JOstain syystä blogger vetää siis leveyden aina sinne maksimikokoon, mikä sitten näkyy tietyillä selaimilla tai ruudun koolla paremminkin skrollauksena. Todella ärsyttävää. Täytyy yrittää parehtyä tarkemmin, miten se nyt ruudun leveyttä optimoi, koska meidän pöytäkoneella ja iPadilla homma toimii, mutta kannettavalla tulee just toi ongelma.

      Poista
  3. Sama ongelma oli viime kesänä ja jotain aiheesta molotin silloin blogiin. Tänä vuonna järjestin asian sanoutumalla irti :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi sun tän kesän ratkaisu on paras! Mutta minäpä käynkin kurkkimassa, mitä olet silloin molotellut..

      Poista
  4. Me järjesteltiin hommat niin, että yhteistä lomaa on kaksi viikkoa. Ihan hyvältä se tuntuu, kun syksyllä odottaa vielä yhteinen lomaviikko ja lapsi saa kuitenkin 6 viikkoa lomaa päiväkodista isovanhempien avulla.

    Koululaisten loma-asia vituttaa mua ihan huolella. Olin itse aika paljon ihan yksin himassa, kävin kirjastossa ja luin sarjiksia. Pääkaupungissa kasvaneet kaverit sanoivat menneensä puistoon safkalle, kun täällä on se ilmainen ruokailu. En siis aivan ymmärrä, miksi radiossa väräjävä-ääniset tädit selittävät, että lapsiparkojen turvallisuudentunne järkkyy, jos pitää olla yksin kotona. Mun turvallisuudentunne järkkyi niistä kesäleireistä, kotihan oli mitä turvallisin ja ihanin paikka.

    Okei, toki jos vanhempien työmatkat ovat 1,5 h / suunta, tilanne on vähän toinen. Silti. Nykyään on koululaisillakin kännykät. Lisäksi elämme ehkä historian turvallisimmassa yhteiskunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän ratkaisu kuulostaa meidän tulevien kesien ratkaisulta. Sellainen kultainen keskitie. Kuusi viikkoa on kuitenkin jo aika huippua.

      Toi koululaisten loma-asia on aika vedenjakaja. Hommaan voi suhtautua aika ääripäisesti. Tosiaan kun itse mietti omia kesiä silloin, niin kotona luuhasin ja tiiviissä kaveripiirissä, tosin osittain niillä leireilläkin,joista tykkäsin. Mutta nää on tietty niin ipanan luonnesidonnaisia, kaupunkikohtaisia ja vanhempien duunin mukaan eläviä. Muuttujia on.

      Kun seuraan veljen pojan kesätouhuja nyt toista kesää, niin yksinoleilu näyttää synnyttävän tylsistymistä ja ylenmääräistä pelaamista. Että en mäkään minkään turvallisuudentunteen järkkymiseen usko, mutta voi ne päivät olla aika pitkiä jos meno jatkuu useita viikkoja. Mutta onneksi näitä ruokailuja, päiväkerhoja sun muita tuntuu olevan. Niistähän mä olen ihan pihalla.

      Poista
    2. Vielä piti sanomani, että ehkä tässä pitäisi myös luottaa naapureiden voimaan. Meillä ainakin just nyt on melko samassa elämäntilanteessa olevia yksiköitä koko taloyhtiö täynnä. Luulis täällä muotoutuvan joku kimppakivasysteemi tuleviin vuosiin.

      Poista
  5. Kouluiässä on kaikenlaisia päiväleirejä. Esikoinen juuri toista viikkoa toisella päiväleirillä. Ensi viikolla sitten taas uusi leiri. Onneksi on sosiaalinen tapaus ja tykkää kovasti noista. Kuopuksen kouluaikaa en vielä edes mieti. Jos jotain olen edes vähän oppinut tällä äitiurallani niin sen, että tilanteet vaihtelee niiiin paljon lasten kanssa. Yritän opetella taklaamaan tilanteen kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Noista mä olen autuaan tietämätön, mutta vaihtoehtoja on ilmeisesti kaikenmaailman kerhoista lähtien. Mutta leirit ja kaikki on varmaan tosi ipanasidonnaisia. Sosiaalisille kaikki on helpompaa, ujommalle leirit voi olla jotain ihan muuta. En menisi vielä vannomaan, mihin lokeroon nämä kaksi nakettia kouluikäisinä kuuluvat.

      Toi tilanne kerrallaan on aika hyvä. Mitä sitä tässä turhaan vatuloimaan useamman vuoden päästä tapahtuvia juttuja.

      Poista
  6. Kallis vaihtoehto olisi ottaa palkatonta vapaata. Siis jos näin ideariihenä heitellään :D.
    Kukkarolle ja kaikelle pikkulasten kesälomaongelmille hyvä vaihtoehto on olla opettaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se olisi juurikin niin. Mutta toisaalta, jos pidemmällä lomalla saa maksuvapaan kuukauden myös päiväkodista, nettovaikutus on aika hyvä.

      Tämäkin on selkeästi ammatinvalintakysymys :)

      Poista
  7. No, minä olen Tilastokeskuksen mukaan keskivertopalkkainen (eli bruttopalkka n. 3 500 euroa kuussa), ja otan joka kesä palkatonta lomaa 1-2 viikkoa lapsen päiväkotiloman vuoksi. Olen eronnut ja tämän perheen ainoa leiväntuoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin, että moni tekee juurikin noin, vaikka tuntuu taloudessa. Tosin ilmeisesti monessa kunnassa saa sitten vapautuksen päiväkotimaksuista, kun loma on riittävän pitkä. Joten siitä nyt on mahdollista saada jotakin kompensaatiota. Meillä se on 8 viikkoa, jonka pitäminen on palkattoman kanssakin haaste. Toinen haaste on tietenkin se, antaako työnantaja mahdollisuuden pitää palkatonta loman päälle. Itse toivon jatkossa, että juuri tämä mahdollisuus olisi.

      Poista
  8. Sama ongelma. Odotan kauhulla ensi kesää jolloin koululaisella 10-11 vkoa lomaa + syys, joulu ja talvilomat (yht.3-4vkoa). Loppuu huumori kyllä justiinsa...Voi kun saisikin palkatonta. Ottaisin heti 2 viikkoa. Nykyinen työnantajani ei anna ottaa palkatonta. Kyseessä suuri suomalainen yritys. YT-neuvotteluja kyllä pukkaa, mutta palkatonta ei saa. En voi käsittää.

    ivf-mama

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossahan se oli kiteytettynä. Osittain viihtyvät ja pärjäävät tuon ikäiset jo kyllä yksin, mutta kesä on pitkä.
      Meillä on toistaiseksi osoittautunut työnantaja lapsiperheitä ymmärtäväksi, mutta mitä nyt tällä lyhyellä kokemuksella ymmärrän, palkaton loma ei ole täällä suuressa huudossa.

      Toi sun työnantajasi yhtälö on kyllä ihan helmi. Ei luontevaa säästöä..

      Poista
  9. Eikö pääkaupunkiseudulla siis saa hyvitystä hoitomaksuista kesällä? Meilläpäin nimittäin koko koulujen loma-aika on päivähoidossa aikaa jossa maksuhyvityksen saa, eli kunhan vappuun (joo aika aikaisin piti lomat tietää...) mennessä ilmoitti lasten kesän poissaolot hoidosta niin maksua ei tule. Meillä lasten 6 viikon loma menee jaolla viikko toisen mummon luona, viikko toisessa mummolassa ja loput vanhempien kanssa. Kouluaikaa en jaksa vielä edes ajatella. Isovanhemmista on vielä useammaksi vuodeksi toivottavasti apua, mutta eihän sitä koskaan tiedä milloin sekin tilanne yhtäkkiä muuttuu..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs tiedä, kun ei olla pääkaupunkiseudulla vaan täällä Pirkanmaan "pääkaupungissa". Meillä käsittääkseni systeemi menee niin, että pitämällä lapsen 8 viikkoa tiettyinä kaupungin määrääminä jaksoina saa kaksi kuukautta maksuvapaata. Muuten vapaata on vain se kokonainen poissaolokuukausi, jos loma ajoittuu täyteen kuukauteen. Tuo ensin mainittu systeemi vapautuksesta on voimassa kuitenkin vain, jos lapsi on ollut hoidossa koko edellisen kauden eli käytännössä elokuusta 2012 tätä vuotta ajatellen. Meillähän ei siis toinen ole ollut, joten meillä tulisi maksuja kesällekin, vaikka molemmat olisivat pois sen 8 viikkoa. Minkä pituista aikaa me emme myöskään saa mitenkään järjestymään.

      Kaksi mummolaa on jo iso etu näin kesäisin. Meillä on vain yksi, koska oma äitini on sen verran huonossa kunnossa, ettei kykene näin pieniä hoitamaan. Toisaalta se on myös juurikin niin, että vaikka isovanhemmista olisi periaatteessa apua, mitä tahansa voi sattua. Mutta eipä niin pidä ajatella.

      Poista
  10. Meillä on niin pitkä historia tämän asian kanssa että en kyllä kaikkien menneiden kesien ratkaisuja muista...(3 lasta iät 17,13,10). Meillä oli kyllä lapset päivähoidossa perhepäivähoitajalla, joten homma oli suhteellisen helppo silloin. Saatiin sovittua melkein aina omat lomat samaan aikaan pph:n kanssa.
    Jokunen viikko taisi mennä päivystyspäiväkodissakin jonain kesänä, mutta ne on kyllä aika rankkoja paikkoja ainakin pienimmille 4-5 vuotiaat pärjää jo hyvin, mutta ihan pienillä yrittäisin välttää minäkin tätä ratkaisua...Muistaakseni max 2 viikkoa jonain kesänä jouduttiin tähän ratkaisuun turvautumaan ja tosiaan lapset oli jo lähempänä eskari-ikää silloin.

    Koululaiset on ihan oma lukunsa, meillä onneksi lapset on harrastaneet sellaista urheilulajia, jossa kokopäiväiset kesätreenit jatkuu aina juhannukseen asti, sen päälle vielä pari viikkoa muita lajileirejä ja treenit alkaa taas viimeistään elokuun alussa. Meillä pikemminkin on ollut se ongelma, että näiden lasten urheilutreeniviikkojen väliin saadaan edes 1-2 viikkoa "oikeaa" perheen keskeistä lomaa.Treeneistä poissaoloa kun ei hyvällä katsota..

    Pari kesää on mennyt sillä lailla, että joko minä tai puoliso on ollut työttömänä, joten koululaisten huoltaminen on mennyt siinä sivussa. Isovanhemmatkin vanhimman ja keskimmäisen aikana auttoivat, nuorimmaisen kohdalla eivät enää jaksaneet.

    Täällä pk seudulla urheiluseurat järjestää paljon valvottua kesäleiritoimintaa, joten niillekin olis voinut lapset laittaa jos olis halunnut. Samoin meidän koululla on joka vuosi ollut kesäkerho, jossa on ollut valvottua toimintaa pienimmille koululaisille ainakin kesäkuun pariksi ekaksi viikoksi.

    Nyt lapset on jo onneksi niin isoja, että tulevat toimeen itsekseen, jopa nuorin neloselle menevä on niin omatoiminen, että pärjää keskenään. Ja onhan noista isommistakin tietysti apua pienemmille.
    Ja täytyy rehellisyyden nimissä kyllä sanoa, että en ollut viime kesänä kamalan murheissani, kun työnantaja lomautti kesäaikaan porukkaa, sain pitää pitkän 7 viikon kesäloman lasten kanssa. Mukavaa vaikka ovatkin jo koululaisia. Tänä vuonna sama homma edessä ja oikeastaan hiukan jo odotan sitä. =)

    Yksi ratkaisu tietysti vois olla jonkun nuoren esim. lukiolaisen palkkaaminen hoitajaksi lapsille. Tiedän, että on kalliihko ratkaisu, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole ehkä pari viikkoa onnistuisi ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävien ja tuttujen ratkaisuja seuratessa tulee väkisin mieleen, että lasten on todellakin paras harrastaa jotakin urheilua. Ihan kuten teilläkin. Sillä ja niillä kesän päivätreenileireillä saa aika paljon noita hoitohommia järjestymään. Kouluikäisellehän sellaiset on vaan hauskoja. Kun vaan löytyy sitten se laji :)

      Minä olin Ykköstä odottaessani myös muistaakseni kolme viikkoa kesällä lomautettuna, sehän oli vain luksusta ja sopisi jatkossakin mainiosti. Siitä saa sentään jotain korvausta palkattomaan verrattuna. Toisaalta, jos lomautusuhka on päällä muuten jatkuvasti niin ehkä stressi voittaa hyötynäkökulman..

      Luulen, että meillä tulee sitten jatkossa olemaan ratkaisu juurikin tuon hoitajan palkkaaminen. En ainakaan nyt osaa ajatella, että ykkösluokkalainen varsinkaan vielä pärjäisi kesää kotona. Tai pärjäisi ehkä, mutta on se aika pitkä aika hengailla yksin. Varsinkin kun nuorempi on joko päiväkodissa tai sitten molemmille täytyy olla se hoitaja kotona kesällä. Täytyykin nyt jo alkaa miettimään, kenen tutun lapset olisivat sopivassa iässä. Tai koulimaan taloyhtiön teineistä hoitajaa :)

      Poista
  11. Sitten myös se tässä keskustelussa vähän vähemmälle jäänyt pointti, että lomia ei aina saa juuri siihen aikaan kuin haluaa eli lähes kaikkihan haluaa olla heinäkuussa lomalla suunnilleen jokaisella työpaikalla. Yksi ja sama työntekijä nyt ei millään voi saada aina sitä ihanneaikaa vapaaksi montaa vuotta peräkkäin, jos duuni on sellaista, että siellä täytyy vuorotella lomalla olon suhteen. Tulee aikalailla pahaa verta työyhteisöön, jos pikkulapsiperheitä lähdetään tässä asiassa säännönmukaisesti suosimaan, varsinkin kun monessa duunissa puolet työntekijöistä on samassa perhetilanteessa. Mut onneks on myös niitä duuneja, joissa nimenomaan halutaan, että mahdollisimman moni on samaan aikaa lomalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. Itse viittasin aiheeseen, koska osittain tämä asia vaikutti jo tähän kesään. Yhteistä lomaa on vaan viikko juuri tästä työnantajien aikataulurajoituksista, vaikka se takaakin lapsille mahdollisimman pitkän loman. Jatkossa miehellä loman ajankohdan sopiminen on hankalampaa kuin minulla. Suosiminen kun ei ymmärrettävästikään voi olla se pointti.

      Poista
  12. Liinan tavoin mäkin muistelen ihan lämmöllä niitä yksin kotona vietettyjä kesiä (tai no, kesäkuu se yleensä oli, eikä sekään kokonaan). Usein istuin yöpaita päällä aamiaiseni ääressä lukemassa vielä kun vanhemmat tuli töistä - se on muuten jännä, että yletön pelaaminen on haitallista, mutta yletöntä lukemista ei pidetä yhtä haitallisena (sitä mieltä mäkin kyllä olen). Tai sitten käytiin uimassa parhaan kaverin kanssa.

    Opettajien kesälomissa on täällä pk-seudulla ainakin sellainen pieni ongelma, että ennen kuin saa viran (ja siihen voi mennä aika lailla vuosia), ei ole yleensä kesälomaa, vaan kesäaikaan ollaan työttömänä. Saahan silloin ansiosidonnaista, mutta kyllä se lomabudjettia karsii.

    Puistossa muuten huomaa, että monessa perheessä on isovanhemmat valjastettu remmiin, mun piti tästä kirjoittaakin. Meilläkin ovat onneksi sen verran nuoria, että jaksavat - mutta niinpä ne onkin vielä töissä, eli eivät sieltä aina irtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, aika on varmasti kivaa omillekin mukuloille, jos se ei ole liian pitkä. Myös minulla itselläni on ihan samanlaiset kokemukset, mutta näköjään olen ainakin itse jotenkin suojelevampi omia lapsia kohtaan juuri tässä, vaikka monessa asiassa olen ihan leväperäinen :)

      Tuo pätkätyöläisyys on kyllä ongelma varmasti juurikin opettajilla, kun se pesti katkeaa juuri kesäksi. Puolensa ja puolensa, kun ansiosidonnaisuus kuitenkin korvaa jotakin. Mutta toisaalta aika iso asia kuin lomarahat on sitten vastaavasti poissa.

      Mihinpä sitä jouduttaisiinkaan ilman isovanhempia. Sairastelujen ja lomein aikaan. Meillä on jo niin vanhaa sakkia, ymmärrettävästi jo siksi, että olemme itsekin melko myöhään asialla. Mutta tässä omaa napaa tuijottaessaan ei tule tosiaan ajatelleeksi, että kyllähän moni isovanhempi painaa vielä täysillä työelämässä.

      Poista
  13. Itse ratkaisin tämän ongelman - tosin silloin vielä tietämättäni - iskemällä silmäni baaritiskillä nuoreen mieheen, joka valmistui muutama vuosi myöhemmin opettajaksi. Nyt meidän perheen miehet (3 v. ja 33 v.) viettävät jo toista viikkoa isä-poika-laatuaikaa kotosalla, kun itse pakerran töiden parissa - ja kulutan lounastaukoani blogeissa. ;) Heinäkuu lomaillaan koko perheen voimin ja toki mies kuulemma vaatii yhden viikon "omaa aikaa korvaukseksi tästä rankasta kuukauden hoitojaksostaan". Kun minä palaan lomani jälkeen töihin, on miespuolisilla perheenjäsenillä vielä viikko yhteistä lomaa. Kätevää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pettämätön keino! Miten mä en ole tajunnut olla noin laskelmoiva :) Kätevää kaikin puolin. Ja ihanan liikuttavaa ja helpottavaa kuulla, että ne miehet tosiaan tarvitsee/vaatii lomaa muuallakin näistä rankoista hoitovastuistaan. Ajatella kun itse saisi viikon loman jokaista lapsenhoitokuukautta kohden. Siitähän tulisi jo useampi kuukausi!

      Poista
    2. Juu, samaa mietin minäkin, että milloinkahan minulla on sitten se "oma lomaviikkoni", jos neljän viikon kesälomastani yksi viikko menee pihanlaittourakassa, yksi viikko koko perheen kesälomareissulla anoppilassa, yksi viikko on siis se miehen "oma loma" ja viimeisellä lomaviikollani onkin sitten meidän vuoro majoittaa kesälomavieraita. Ehkä sitten ensi kesänä... No, jos sais edes oman viikonlopun, niin sekin riittäisi näin ensialkuun ihan hyvin. :)

      Poista
    3. Niinpä. Kaiken muun loman sekaan vielä äidin ja isin omat lomat niin siinähän sitä onkin järjestelyä. Ansaittua kaikki kyllä olisi. Mä kyllä kuulen mielenkiinnolla, miten te hoidatta pihaurakan lapsen kanssa? Tai no, ehkä se yhden kanssa vielä onnistuu. Näitä kahta kun vahtii, se on ulkona välillä täyspäivätyötä kahdelle, joten meidän piha rehottaa edelleenkin..

      Poista
    4. Mun vanhemmat asuu n. 3 km päässä ja eläkeläisillä tuntuu olevan aikaa ja haluja hoitaa ainokaista lastenlastaan... Isovanhemmat rules! :) Eipä silti, kyllä tuon yhden kanssa tosiaan kummasti hoitaa pihatöitä, kun antaa sen osallistua ja ei ole itse kauhean tarkka siitä, jos kukat hukkuu ruukkuihinsa liiallisen kastelun vuoksi tai kasvimaalta kitketään rikkaruohojen sijasta työllä ja vaivalla kasvattamasi porkkanantaimet. Molemmissa tapauksissa meinasi kyllä viime kesänä päästä itku, mutta tänä kesänä osasin jo varautua muutamalla ylimääräisellä kukalla ja siemenpussilla, kaikkeen tottuu... :)

      Poista
    5. Sulla on kyllä paketti hyvin kasassa :) Täytyy kyllä vielä todeta, että kyllä vaan kaikkien asioiden järjestely ( ja erityisesti ne pihahommat :) ) on tässä pienlapsivaiheessa niin paljon helpompia yhden lapsen kanssa.

      Poista
  14. Minulle ei ole kertynyt paljon kesälomaa, koska palasin vuoden alusta hoitovapaalta, mutta vaihdoin lomarahat vapaaksi ja otin palkattomia vapaita, joten lomaa kertyi sitten kuitenkin 6 viikkoa. Juuri sen päiväkodin kiinni olon ajan. Sekä mun että miehen työpaikalla lomat pidetään aina heinäkuussa, joten ajankohta ei ole ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TUo lomarahojen vaihtaminen onkin hyvä keino, jos yritys/työnantaja sen sallii. Sehän taitaa olla ihan yleinen keino. Ja tuota lomien junailua kyllä taatusti helpottaa työpaikka, jossa kaikki lomailee samaan aikaan.

      Poista
  15. Me ei lomailla kesäisin yhtä aikaa (koska mies on aina kesät töissä). Kersan päiväkoti on kiinni kuukauden, ja yleensä tuon kuukauden aikana menemme Suomeen tapaamaan mun omaa mutsia ja muita sukulaisia. Koska työaikamme ovat joustavat, otamme lomat sitten takaisin epätyypillisempinä vuodenaikoina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta sepä tekeekin tuosta kesänn "lusimisesta" niin siistiä, että teillä on mahdollisuus ottaa se oma loma johonkin muuhun aikaan. Plus että tuossa teidän kesässä tuntuu, että kaikki voittavat. Me normipalkkatyöläiset joudutaan niin usein säätämään kaikki sekä yhteinen että hoitohässäkkä samaan aikaan tsiljoonan muun kanssa ilman mahdollisuutta joustoon.Herää kysymys, pitäisikö omaa systeemiä vähän muuttaa..

      Poista
  16. Hallelujaa Tanska. Meidän päiväkoti on kiinni suurin piirtein jouluaattona ja uudenvuodenpäivänä. Koulun alkuunkin on vielä hetki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä tietysti! Mahtavaa kylläkin. Onneksi sinne koulun alkuun on täälläkin vielä hetki niin ei tarvitse kaikkea panikoida kerralla..

      Poista
    2. Mä luotan siihen, että kun kouluun mennään (täällä 6v) niin tytöt voi pistää paketissa Suomeen isovanhemmille hoitoon pariksi viikoksi. Jos näin ei käy, niin en todellakaan tiedä mitä tehdään. Tai tiedän, sitten pitää palkata täyspäiväinen hoitaja. Mitään leiritoimintaahan täällä ei ole siinä mittakaavassa kuin Suomessa. Kai sitä pitää strategisesti alkaa miettiä lapsille harrastusta, jossa joka kesä vietetään leirillä vähintään viikko...

      Poista
  17. Mä en ole edes hirveästi jaksanut stressata sitä, että päiväkoti on kiinni heinäkuun. Lapsi menee tällöin varahoitoon. Niin se meni silloinkin, kun oli perhepäivähoitajalla ja hän oli lomalla/ sairaslomalla/ saldovapailla. Onneks mulla on sopeutuvainen 4-vuotias :) Eka-tokaluokka on asia erikseen, silloin tarvinnee enemmän sumplia lomia niin, ettei miehen kanssa juurikaan pidetä yhtäaikaa lomaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljävuotias kuulostaa jo niin paljon helpommalta kuin vajaa kaksivuotias. Isomman kanssa ei olekaan tuota ongelmaa. Ja kun hän oli ekaa kesää päiväkodissa, hänkin oli reilun viikon päivystystarhassa ja hyvinhän se meni. Jotenkin minulla on selkeästi juuri nyt ylisuojelevuuskausi :)

      Mutta nuo ekat kouluvuodet onkin sitten uusi tilanne.

      Poista