1.3.2013

Päivän alku purkissa

Tämä aamu poikkesi virkistävästi parin edellisen aamun autossa yksin puhisemisesta. Kävin nimittäin pissaamassa purkkiin yhdessä vieraan miehen kanssa. Millä todenkäköisyydellä muuten laboratoriohoitajaksi valikoituu mies silloin, kun pitää tehdä virtsatesti valvotusti??

Tämä salskea nuori mies seisoi sentään pienen sermin takana, mutta tukevasti samassa vessassa. Meinasi tulla tädille ujopissa.  Selvisin kuitenkin hommasta eli työpaikan vaatimasta huumetestistä (tai ainakin sen teknisestä suorittamisesta, hah hah). Vaikeinta oli itse asiassa olla rutiinisti vetämättä vessaa heti toimituksen jälkeen. Olin ensikertalaisena kuitenkin kuin Liisa Ihmemaassa kaikkien käsienpesuproseduurien ja sinetöintien kanssa. Kyselin tietenkin miespololta kaiken mahdollisen seulassa kiinnijäämisprosenteista siihen, olenko nyt Marit Björgenin ja kumppaneiden kisatestausta vastaavassa tilanteessa tai näkyykö mahdollinen paljastuminen käytöksestä testattavista päällepäin. Narahtajat eivät kuulemma purjehdi paikalle rastoissa Bob Marley soittimesta raikuen. Doping-testi olisi muuten sama kuin tämä sessio, mutta herra olisi tuijottanut suoraan  puutarhaan
 
Omaa keski-ikäistä ajasta vieraantunutta suhtautumista tähän nykyajan yleistyneeseen normikäytäntöön kuvastaa se, että minua hihitytti koko homma. Onhan se kiva, että testataan, etten vain puuhastelisi tässä elämäntilanteessa ruudun takana vaikkapa amfetamiinin voimalla. Työterveydessä lähetettä saadessani kysyin sentään, millä perusteella meillä testataan. Se kun ei ole minusta mitenkään itsestään selvää. Ymmärrän käytännön terveydenhuollossa tai vastaavissa tehtävissä, jossa vastuulla on tavalla tai toisella toisia ihmisiä. Meillä peruste on kuulemma se, että käsittelemme niin ”salaista” tietoa, että sen väärinkäyttö aiheuttaisi mittavia taloudellisia vahinkoja. Aika ympäri pyöreää ja melko kaukana minun tehtävästäni, mutta uskotaan sitten. Nyt on pissattu ja olo on tosi Top Secret.
 
Paluumatkalla ostin itselleni aamupalaksi korvapuustin. Se peittoaa mennen tullen Cafe Esplanadin megapullan 18 sentin! halkaisijallaan. Että tervetuloa vaan Tampereelle (kaffelle). Täällä saa suurempaa!

 
Päivän yhteiskunnallinen osuus. Että minua sapetti eilinen A-Talkin aborttikeskustelu. En pystynyt katsomaan loppuun, mikä tekee minusta erityisen pätevän kommentoijan. Mutta miten helvetissä tästä aiheesta saatiin ja ollaan lakialoitteen myötä tekemässä enemmän lääkärien ja hoitohenkilökunnan ongelma  kuin niiden naisten, joita se koskettaa?

5 kommenttia:

 1. Yhteiskunnallisesta osuudesta, kommentoin vain hoitohenkilökuntaa: nykyisen lainsäädännön mukaan "tiesit jo opiskellessasi, millaiseen työhön läksit" eli lääkäri tai sairaanhoitaja ei voi kieltäytyä eettisiin syihin vedoten aborttien parissa työskentelemisestä. Se kuuluu virkaan ja jos kieltäytyy, voi joutua vastaamaan kieltäytymisestään hallinto-oikeuteen.

  Mielestäni nykyinen käytöntö on oikein. Suomi on laaja maa ja täällä on edelleen alueita, joissa ei lääkäripalveluita niin kauheasti ole eikä tule olemaankaan. Etäisyydet ovat pitkät ja tasavertaisuus ja tasa-arvo on turvattava.

  Jos Päivi Räsäsen lakialoite hyväksytään eduskunnassa, niin koittaa ankeat ajat niille naisille, jotka asuvat esimerkiksi sellaisilla alueilla, joilla on paljon uskonnollisesti jyrkkiä lääkäreitä. Jos asuu pienellä paikkakunnalla ja lääkäri kieltäytyy tekemästä aborttia, niin mistä potilas etsii toisen lääkärin, joka tekee toimenpiteen? Miten joku vähävarainen nuori tai vähävarainen aikuinenkaan lähtee etsiskelemään yksityistä lääkäriä jostain 100 km päästä vai vielä kauempaakin? Ottaen huomioon, että tilanne on tälle potilaalle varmasti muutenkin erittäin ahdistava.

  Ei voi olla kenenkään etu, että syntyisi lisää ei-toivottuja lapsia. Päivi Räsäseltä tulee niin käsittämättömiä ehdotuksia ja mielipiteitä, että ollaanko me jossain Bible Beltissä USA:ssa vai palaamassa 1950-luvulle? Muistan oikein hyvin Räsäsen kommentit 2010 Pride-kulkueen kaasuiskun jälkeen, hänhän ei suoraan tuominnut niitä. Hänessä on jotain hyytävää. Myös Timo Soini on avoimesti vastustanut aborttia. Keskustapuolueessa on paljon lestadiolaisia mukana jne.

  Jos tämä lakiehdotus menee läpi, niin kieltäytyvätkö nämä samat arvokonservatiivilääkärit myös määräämästä e-pillereitä naimattomille naisille? Näinhän asiat ovat ennen olleet, naimattomat naiset eivät Suomessa saaneet ehkäistä lääkkeellisesti.

  Minkälaiseen Suomeen me olemme menossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on selkeästi tosiaan ammattilaisen näkemys asiaan. Olen samaa mieltä siitä, että tämäkin kysymys pitäisi jokaisen käsitellä valintaa tehdessään ja olla valmis toimimaan ammatin mukaan. Juuri kuvaamallasi tavalla lääkärin valinnasta tuleekin samalla potilaan valinta, jota hän ei välttämättä halua. Ja se on todella väärin. Se on todellakin menoa ajassa taaksepäin. Samoin kuten totesit, kun yksi asia hyväksytään, on vuorossa seuraava ja sitten onkin tosiaan hyvin erilainen Suomi kyseessä. I agree.

   Poista
 2. Höhö hö. Ja viimeiseen kappaleeseen, että veit jalat suustani.

  VastaaPoista
 3. Jos yh-äitien tai totaaliyhäreiden eteen ensin tehtäsiin kaikki, siis KAIKKI voitava ja alettaisiin sitten rassaamaan lakia. Uskon, että jo hyvät tukiverkot voisivat saada jonkun muuttamaan mieltä ja uskomaan siihen, että selviää lapsen kanssa. Sitä ennen olen nykylain kannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin-in, tuo on periaatteessa ihan hyvä pointti. Mutta, se ei silti tee siitä äidiksi haluamattomasta äidistä hyvää äitiä, vaikka kaikki tuki olisi saatavilla ympärillä. Halu äidiksi pitää minusta olla aito. Se on kuitenkin valinta muutenkin kuin pärjäämisen ja tukiverkoston kannalta.

   Siinä mielessä kommenttisi on minusta kuitenkin kuin nenä päähän, että juuri tuo kohderyhmähän niitä abortteja eniten tekee.

   On helppo itseasiassa todeta, että nykylaki on ok, mutta kun asiaa alkaa kaivelemaan, löytyy siitä lopulta aikas paljon pohdittavaa. Tarkoitan siis sitä, että vaikka olen periaatteessa sen kannalla, että naisella on oikeus päättää valintaan, ei se päätös ja siihen vaikuttavat tekijät olekaan niin yksioikoisia.Ai abortti tietenkään koskaan ole.

   Poista