22.9.2013

Mikä meitä yhdistää

Tänään klo 18 blogiviidakossa julkaistaan ainekirjoitushaasteen toinen aine
Leopardikuningattaren lanseeraamana aiheesta "Mikä meitä yhdistää".

Olin tietenkin ensin kirjoittamassa aiheesta maailmaasyleileväncoelhomaisesti ”meitä yhdistää rakkaus, sen hedelmät ja universumin loppumaton yhteenkuuluvuuden tunne” näkökulmasta, mutta muutin mieleni ja otin aiheeseen aavistuksen toisen kannan.  Yhteisen. Piti löytää vähän uutta näkökulmaa, koska olin pyöritellyt aihetta jo täällä.
 Olen joskus jo aikoja sitten kolunnut pitkät pätkät erään sortin mielen manipulointiin liittyvää NLP-koulutusta. NLP eli Neurolingvistinen ohjelmointi (NLP; engl. neuro-linguistic programming) on Wikipedian mukaan sovelletun psykologian suuntaus, jonka tarkoituksena on parantaa ihmisten välistä kommunikaatiota ja oppimista. Tästä kouluttautumispolusta on jäänyt monta mielenkiintoista huuhaa-muistoa sekä nippu toimivia tekniikoita. Terapia-näkökulman lisäksi näitä tekniikoita tai paremminkin ajattelumalleja voi käyttää oman ajattelun kehittämisessä, itsensä johtamisessa, työyhteisössä toimimisessa, lasten kasvatuksessa - ja parisuhteessa. Tai missä tahansa ihmissuhteessa.

Yksi parhaista oppimistani ratkaisumalleista, ei tosin varsinaisesti NLP-koulukunnan keksimä, on yhteinen käsitteiden määrittely. Tilanteissa, joissa tuntuu että kaksi tai useampi ihmistä on jatkuvasti eri mieltä itsestäänselvistä asioita tai asiat eivät vaan yleisesti suju, kannattaa tarkistaa ihan perusasia. Ymmärtävätkö he keskustelussa tai ongelmana olevan asian edes käsitteenä samoin. Ymmärtämistä voi testata valitsemalla sanan tai käsitteen, joka liittyy käsittelyssä olevaan aiheeseen, ja pyytää henkilöitä kirjoittamaan paperille 10 asiaa, mitä aihe heidän mielestään tarkoittaa. Kun vaikkapa viisi ihmistä kirjoittaa 10 asiaa sanasta ”rakkaus” on hajonta melkoinen, vaikka kaikki varmasti luulevat käsityksen rakkaudesta olevan jotenkin universaali.

Tältä pohjalta pyysin Aviomiestä kirjoittamaan 10 asiaa aiheesta ”mikä meitä yhdistää”. Sanottakoon nyt vielä, että meillä ei nyt ole parisuhdeongelmia, joita tässä samalla yritän ratkoa. Halusinpa vaan testata olemmeko tästä asiasta alkuunkaan samaa mieltä. Suosittelen tätä yksinkertaista ajatusleikkiä muillekin. Kannattaa testata vaikkapa käsitteitä ”loma”, ”siisteys” tai ”seksi”. Saatatte yllättyä..

Sitten tulokset.

Aviomies kirjoitti (in random order)
- Lapset
- Asuntolaina
- Seksi
- Huumori
- Ystävät
- Golf
- Kalastus
- Hyvä ruoka
- Yhteiset tulevaisuudentoiveet
- Taloudenpito

Minä kirjoitin (in random order)
- rakkaus
- lapset
- asuntolaina
- leikkimielisyys
- Yhteiset ihmiset
- Golf
- Toiveet ja haaveet
- Herkuttelu
- Maku eri asioissa (sisustus, tyyli)
- Olemisen helppous


Nopsaan laskettuna yhteen osui hieman eri sanoin, mutta samaa tarkoittaen, seitsemän asiaa (lapset, asuntolaina, huumori, ruokaan liittyvät asiat, yhteiset toiveet, golf ja ystävät) Se on minusta ihan pirun hyvin, vaikka mukana on ei-niin-romanttisiakin asioita kuten asuntolaina. Aviomiehen mielestä rakkaus kuuluu automaattisesti listaan, sitä ei tarvitse kuulemma sanoa. Minun mielestäni rakkaus pitää sisällään myös seksin.. Tulimme lopulta siihen tulokseen, että tarkemman käsitteenmäärittelyn jälkeen molempien mielestä meitä yhdistää kahdeksan asiaa.

Olen näiden karuhkojen listojen jälkeen entistä vakuuttuneempi siitä, että yhteen me todella kuulumme yhteen, jos spontaani harjoituksen tulos on näin yhtenevä eikä kumpikaan filosofoi mitään tämän metaforallisempaa. 

Pisteet myös siitä, että Aviomies on katsonut taloudenpidomme olevan yhdistävä tekijä. Tässä kuulemma ajatus menikin niin, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Thanks honey.

21 kommenttia:

 1. Ihan ässä! :)

  Mä käytin oppilaideni kanssa aikoinaan useinkin lausetta "kaikki lähtee käsitteen määrittelystä". Siis lasten. Vinkkisi on kerrassaan erinomainen.

  Ja onnittelut hyvästä puolison valinnasta ;) Itse tulin omassa tekstissä samaan johtopäätöksen, joskin myös tiesinkin sen jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tää "metodi" ei tosiaan ole mitään rakettitiedettä, mutta yhdistyy mulle tosi voimaakkasti niihin NLP-aikoihin. Opeille varmaan ihan peruskauraa :)

   Hyvin me ollaan valittu :)

   Poista
 2. Hauska idea :D Nyt pitää vaan selvittää, millä mun pitää uhata miestä / huumata se, että se suostuu vastaavanlaiseen harjoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen testamaan. Ilman mitään turhia selityksiä. Siitä vaan paperi ja kynä käteen ja listaamaan - mitä vaan..

   Poista
 3. No mahtavat listat! Käsitteiden määrittely on kyllä mainio harrastus, meillä hommaan tuo lisäväriä tuo mulle vieras kieli, välillä paljastuu että olen ymmärtänytkin ihan muuta mitä mies tarkoittaa / tullut sanoneeksi jotain mitä en tosiaan tarkoittanut. Mutta turha toivo meilläkään saada miestä laatimaan mitään listaa - edes kauppalistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voin kuvitella, että kielen vuoksi näiden "merkitys" tosiaan korostuu. Tai että ehkä tosiaan olisikin tarpeen määritellä, mitä kumpikin jostaini asiasta tarkoitata.

   Täällä oli meillä paljon helpompi rasti kuin se kauppalista..

   Poista
 4. Joo tämä on juuri sitä yhteisen ymmärryksen löytämistä. Abstraktit käsitteet ovat aika vaikeita määritellä, ja niin paljon leikimme kielen kanssa. Onneksi vuorovaikutuksessa on apuna myös ne sinunkin edellisessä tekstissäsi viittaamasi tutkimuksessa mainitut eleet ja ilmeet, jotka auttaa aika paljon ymmärtämisessä. Hauska harjoitus tämä käsitejuttu. Minä tein ikään kuin vastaavan lukemalla oman juttuni puolisolle ääneen ja naureskelin mihin seikkoihin hän ottautui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalta osaltaan tää on just sitä. Samalle kartalle pääsemistä. Tosin onneksi ilmaisu on just niin paljon muutakin, kuten viittaat. Toisaalta niitä merkityksiähän niillä eleillä sun muilla vahvistetaan suuntaan tai toiseen.

   Tää oli oikeasti meillä hauskaa. Toimi, koska se tuli mieleen niin spontaanisti ilman "honey meidän pitää nyt tehdä tällainen" johdantoa.

   Poista
 5. Mä haluan kanssa saada miehen tekemään tämän. Superidea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Älä pohjusta liikaa. Spontaanisti vaan jostain aiheesta..

   Poista
 6. Tämä oli paras idea! Rakastan listoja! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MÄ rakastan kans listoja, siksi tää oli itselle "luonteva" tapa ratkaista asia. Nyt äkkiä testaamaan.

   Poista
 7. Mainiota! Me vain keskustelimme kysymyksestä, mutta tavoite oli sama. Yritänpä muistaa menetelmän, kun seuraavan kerran ilmenee vääriä olettamuksia ja ongelmia kommunikoinnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan saman asiat olette tehneet. Mäin raadollisesti listalle väännettynä tässä tulee lähinnä ilmi vaan se, mitä toinen pohjimmiltaan ja spontaanisti ajattelee ilman sitä jatkuvaa reflektiota. Sinänsä laajempi keskustelu on kyllä hedelmällisempää :)

   Poista
 8. Olipas mainio! Ajatus saman kokeilemisesta oman miehen kanssa kiehtoo ja hiukan myös kauhistuttaa ;) Mut kiitos mainiosta ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaa ihmeessä, vaikka helpommalla aiheella. Näistä saa hyviä keskusteluja :)

   Poista
 9. Haa, mahtavaa, että otit aidosti miehen näkökulman mukaan. Ja mä todella uskon, että te kuulutte yhteen. Mietin tässä, että suostuisikohan Etelän mies joskus tekemään vastaavan listan. Varmaan epäilisi, että haudon eroa ja punnitsen vaakakupissa plussia ja miinuksia... ;)
  Kiitos kirjoituksesta ja haasteeseen osallistumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin uskon! Tosin se ei tietysti pitkällä juoksulla takaa mitään, elämä kun on.. Spontaanisti vaan ehdottamaan ilman liikoja selityksiä. Ja lähdet liikkeelle vaikka helpommasta, neutraalista aiheesta..

   Poista
 10. Ei vitsi, tuon listauksen pidän kyllä mielessä jos meinaa puskea joku parisuhdekriisi :P

  VastaaPoista
 11. Ei kun teet sen ennen kuin iskee kriisi niin ei tartte kriiseillä :)

  VastaaPoista
 12. Miksei voi painaa "Tykkää", niinko facebookissa :)

  VastaaPoista