21.10.2013

Päiväkodin päiväunikäytännöt

Olen varauksetta kehunut päiväkotia, jossa meidän ipanat päivänsä viettävät. On kuitenkin yksi asia, joka jo nyt kuumentaa monen perheen tunteita ja josta muodostuu mahdollisesti ongelmia meillekin jatkossa. Nimittäin päiväunikäytännöt isompien (3-5 vuotta) ja eskareiden ryhmissä. Olen juuri päässyt jyvälle siitä, että tämä aihe kuuluu kategoriaan "päivähoitoon liittyvät kestonurinat".

Meidän päiväkodissa kaikki käyvät lepäämään ja pakollinen sängyssäoloaika on lukuhetken jälkeen 45 minuuttia. Sitä ennen ei saa nousta eikä sängyssä saa pitää mukana kirjaa tai muuta puuhasteltavaa. Kokonaislepoaika on käytännössä tunti.

Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että hulinapäivässä lepohetki on isommillekin tarpeen. Ehkä ne tyypit jopa kehittyvät sen tunnin aikana arkisin nukkuessaan. Neljänkymmenen viiden minuutin pakkolepo on kuitenkin myrkkyä niille, jotka pärjäisivät jo hyvin pienellä levolla ilman varsinaisia unia.

Seurauksenahan tästä on monessa perheessä iltojen venyminen tolkuttoman pitkiksi ja nukkumishetkiin liittyvä kädenvääntö ja kiukuttelu normaalisti helpoillekin nukahtajille. Jos ei päiväunien jälkeen väsytä niin ei väsytä. Kun uni sitten illalla viivästyy, on aamujen aikaiset herätykset ihan hanurista koko perheelle.

Meillä homma sujuu vielä, vaikka arjessa ja viikonlopuissa jo iso ero. Ykkönen pärjää viikonloput ilman päiväunia hienosti. Hän kuukahtaa seitsemän jälkeen ja vetelee 12 tunnin unet. Toimii. Arkisin Ykkönen nukkuu päiväkodissa (kyllähän paatuneinkin kukkuja 45 minuutissa taintuu) ja illat venyvät puoli kymmeneen, välillä jopa kymmeneen. Siedettävää jotenkin, mutta vielä paremmin homma toimisi, jos neidin ei annettaisi possottaa unta koko uniaikaa.

Naapurissa, ja aiheeseen perehtymisen perusteella aika monessa perheessä, on menossa aikamoinen ralli kun viisivuotiaat kukkuvat vielä yhdeltätoista jälkeen ja ovat kiukkuväsyneitä aamuisin. Ei taatusti väsytä illalla kun sen ikäinen ottaa mahdollisesti jopa puolentoista tunnin päiväunet.

Odottelen kauhulla ajan kulumista, kyllä meilläkin ollaan pian samassa tilanteessa kun päiväunen määrä viivästyttää iltaa entisestään. Silloin ei paljon naurata.

Monet ovat yrittäneet ehdottaa päiväkodille lyhyempää pakollista nukkari-aikaa ja sen jälkeen kaikille yhteistä tilaa, jonne virkuimmat eri tyhmistä voisivat kokoontua. Itse olen yrittänyt ehdottaa, että eikö lapsia voitaisi herätellä lyhyemmän unen jälkeen. Kumpaakaan ei oikein voi. Uniajalla päiväkodin henkilökunnan täytyy hoitaa kaikki suunnittelutehtävät ja koska lapset tarvitsevat lepoa. Ei riitä aika tai paremminkin resurssit herätellä lapsia sopivan yksilöllisesti. Sama meno ja aikarajat jatkuvat myös eskarissa.

Kuulemma, mahdollisesti, nukkumisen ennen klo 14 ei pitäisi vaikuttaa yöuneen. Tästä tohdin olla suoraan eri mieltä. Meillä jo viidentoista minuutin nukahtaminen päivällä siirtää yöunia vähintään tunnilla usein useammalla.

Ymmärrän hyvin myös päiväkodin näkökulman hommista, jotka pitää hoitaa. Muttta kuitenkin. Miksi joissakin päiväkodeissa pakollinen lepoaika on maksimissaan puoli tuntia, jonka jälkeen lapset voivat kerääntyä hiljaisiin leikkeihin? Miksi sama asia on onnistuttu muualla organisoimaan niin, että ne suunnitteluhommat sujuvat, mutta päiväkodin sinänsä perustellut unikäytännöt eivät suista raiteiltaan perheiden koko vuorokauden unirytmiä? Näin on käsittääkseni onnistuttu toimimaan jopa tässä samassa kaupungissa, jossa kuitenkin heitetään noppaa samoista resursseista päiväkotien välillä.

Käytännössä kyse on noin viidestätoista minuutista puoleen tuntiin, joka pitäisi organisoida olemassaolevilla resursseilla toisin. Kiertävät vuorot ryhmittäin kokoontumisille, edes joinakin päivinä? Mahdollisuus pitää kirjaa tai leikkiä äänetöntä leikkiä sängyssä? Tuloksena olisi myös aamuisin virkeämpiä ja yhteistyökykyisempiä lapsia - veikkaisin.

Minua oikeasti kiinnostaisivat muiden käytännöt ja hyvät kultaiset keskitiet tässä asiassa. Ihan rakentavan keskustelun ja vaikuttamisen kannalta. Napsahti nimittäin nakki päiväkodin vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistykseltä on jo vaadittu kannanottoa asiassa. En ajatellut propagandalähettilääksi tässä asiassa ryhtyä, mutta olisi kiva osata linjata jotain mikä perustuu vähintäänkin muualta opittuihin hyviin käytäntöihin.

Hiertää tämä  kestoaihe näin syksyisin muuallakin:

Ylen uutisointia pohjoisesta

Sosiaaliportin vastaukset aiheesta

Päiväkodin täti linjaa mielipidepalstalla

59 kommenttia:

  1. Meillä lapsi alkoi lopetella päiväunia jo 1,5-vuoden iässä ja kokonaan ne jäivät pois reilun 2 vuoden iässä. Päiväkotiin hän meni 2 vuoden ja 7 kuukauden iässä. Vaikka olen saanut päiväkodin tädiltä kuulla, että sen ikäisen lapsen keskushermosto vaatii vielä päiväunia, niin yllätys yllätys täditkään eivät saa lastamme nukkumaan päiväunia kuin satunnaisesti. Silti hän joutuu makaamaan siellä muiden kanssa käsittääkseni puolitoista tuntia. Olen kysynyt, eikö se ole aika pitkä aika maata vain paikoillaan. Vastaus on ollut juuri tuo, että jossain välissä on tehtävä niitä hallinnollisia töitä. Hyvä puoli nukkumattomuudessa on se, että illalla lapsen saa jo kahdeksalta parissa minuutissa nukahtamaan. Loma-aikaan hän nukkuu 12 tunnin yöunet, mutta näin päiväkotiaikaan yöunet jäävät vähän lyhyemmiksi päiväkotiin lähdön vuoksi. Jos päiväunet tulee jostain syystä otettua, lasta on usein vaikea saada illalla nukahtamaan. Neuvolassa oltiin sitä mieltä, että jokainen lapsi on yksilö eikä päiväkotien pois jäämisestä tule huolestua. Tähän asiaan toivoisin kyllä vähän yksilöllisempää otetta päiväkodilta, mutta se vaatisi ilmeisesti enemmän resursseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis päiväunien pois jäämisestä.. eikä päiväkotien. :)

      Poista
    2. Teillä homma hoituu luonnostaan, jos lapsi on huono nukahtamaanTosin onhan silloin pakkomakaaminen vielä tylsempää. Mutta onneksi tuo ei vaikuta niihin iltoihin, joka on monessa kodissa se hiertävä asia. Kolme- tai nelivuotias kukkuja, jolla on aikainen herätys, on kyllä hermoja kiristävä tilanne..

      Ymmärrän hyvin nuo perustelut, joita sullekin on esitetty. Mutta eipä ne samat resurssit vaan estä toisia päiväkoteja toimimaan toisin. Siitä tämä nurina..

      Poista
    3. Siis käsittämätöntä! Ensinnäkin ettei voida joustaa, ja toiseksi että KUKA saa kaksivuotiaan valveilla olevan lapsen pysymään pakolla hiljaa makoilemassa puolitoista tuntia???!!! Voisi tulla näyttämään mullekin ne niksit. ;)
      Asun ulkomailla, eikä täkäläläisessä päiväkodissa ole mitään pakkolepoja. Ne nukkuvat ketkä nukkuvat ja hereillä olijat ovat eri huoneessa puuhailemassa muita juttuja sillä aikaa.

      Poista
    4. Joo, sitä mäkin ihmettelen, millä systeemillä ne saavat lapsen makaamaan sängyssä... Ei onnistu kotona. Vähän pelottavaa suorastaan. Viime vasussa sanottiin, että lapsemme on ärsykeherkkä ja siksi hänet viedään viimeisenä lepohuoneeseen, jotta muut ovat ehtineet jo rauhoittua ja nukahtaa. Olen samaa mieltä, että pitäisi olla yksilöllisempää. Toki kannatan myös rauhoittumista ja esimerkiksi musiikin kuuntelua (sitä kai tekevätkin ruokailun jälkeen), mutta riittäisikö 30-45 minuuttia siihen? Mutta joo, se hyvä puoli meillä on, että iltaisin ei kukuta yhteentoista. Jos poika nukkuisi päiväkodissa ne päikkärit, niin todennäköisesti se olisi tilanne meilläkin. Ainakin yksi tuttu vanhempani on päiväkodille ilmoittanut, että heidän lapsensa pitää herättää puolen tunnin päikkärien jälkeen, koska muuten lapsi kukkuu kotona yhteentoista ja hän itse olisi valmis menemään nukkumaan jo kymmeneltä. Toisessa paikallisessa päiväkodissa lapset, jotka eivät saa unta, saavat kuulemma mennä toiseen huoneeseen leikkimään. Meidän päiväkodissamme tätä käytäntöä ei ole. Tosin täytyy sanoa, että kun niitä päiväunia ei tule nukuttua, poika on yleensä hyvin kiukkuinen illalla päiväkodista tultuaan. Ruokaa saatuaan vähän rauhoittuu, mutta selkeästi päivä on rankka. Onneksi hän on "vain" neljä päivää viikosta päiväkodissa ja silloinkin korkeintaan sen reilut 8 tuntia.

      Poista
  2. Omien lasten kautta olen itsekin alkanut pohtia tätä päikkärisysteemiä. Monet lapset menevät iltaisin silti ajoissa nukkumaan, vaikka ottaa päikkiä. Mutta paljon tuota kuulee että osalla illat venyy. Mietin välillä myös sitä vaikuttaako päiväkotopäivien vilkkaus myös siihen että arki-iltaisin unen saanti venyy vai johtuuko ainoastaan otetuista päikistä. Esikoiseni jätti täysin yllärinä kesällä päikät pois ja nyt huomaa kyllä että jos nukahtaa esim autoon, valvoo pitempään illalla...
    Ihan kiinnostava olisi saada tähän jonkun Sinkkosen nykypäivän tieto. Kun kuitenkin jotenkinhan se kuulostaa hassulta, että jos aikuisten tarpeen vuoksi lapsia nukutetaan ja tästä syystä monet perheet joutuvat valvomaan iltaisin pitempään kuin on kohtuullista. Kinkkinen juttu, kun kuitenkin ymmärrän sen päikkärien pointinkin, ja kuten sanoit varsinkin lepohetken, mutta kun nää lapsetkin ovat niin monenkirjavia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika montaa asiaa sitä tajuaa vasta sitten kun oma lapsi on juuri "siinä" iässä. Sehän on itseasiassa hienoa, jos päiväkodin rytmi ja koti toimii synkronissa eikä kummankaan rytmit vaikuta toiseen. Mutta meillä ikä on kyllä muuttanut tätä. Eron huomaa juuri nyt selkeimmin, kun Ykkönen jo kipuilee tässä nukkumisasiassa, mutta Kakkoselle sopii parin tunnin päikkärit ja silti tyyppi on ennen puolta ysiä unessa.

      Sinkkosta tosiaan kaivataan - tähänkin! Ne perustelut jo uskoisin :)

      Poista
  3. Meillä väännettiin tuosta päiväuniasiasta myös (ei kauheasti kuitenkaan) isomman kohdalla. Illat venyivät 4- ja 5-vuotiaana lähemmäs yhtätoista.Meidän päiväkodissa lepoaikaa oli n. tunti,josta satua luettiin 15 minuuttia.Poika nukahti yleensä aika pian (no,kai nyt kun yöuni oli 23-7.15....).Pyysin että hoitajat herättelisivät vähän aiemmin.Alkuun herättivät n. 30 minuutin unen jälkeen,lopussa vielä vähän aikaisemmin.Ei tuolla kovin suurta apua ollut iltoihin mutta ehkä vartti aiemmin nukahti..Nyt kun on eskarissa,saattaa torkahtaa 10-15 minuutiksi lepohetkellä -ei joka päivä - mutta nukahtaa silti illalla 21-21.30.
    Pienemmän kohdalla aletaan jo olla rajoilla.Poika 2 v 8 kk ja nukkuu päiväkodissa 1-1,5 tuntia.Vielä keväällä nukahti illalla helposti 20.30,nyt mennään jo lähempänä puolta kymmentä. Pelkään jo valmiiksi tulevia vuosia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klo 23 valvovat ipanat arkisin kuulostaa ihan horrorilta.. Hyvä, että olette pystyneet neuvottelemaan. Olen kuitenkin jostain lukenut (ja käytäntökin on kyllä osoittanut), että jo vartin uni siirtää sitä iltaunta helposti useammalla tunnilla. Odottelen kanssa, mitä Kakkosen kanssa tapahtuu. Nyt menee vielä päikyn rytmin kanssa hienosti, mutta vuoden päästä on jo todennäköisesti toisin.. Joten niitä vuosia odotellessa :)

      Poista
  4. Kas, vähän sama aihe on ollut mielessä, vaikkei meillä pitäisi olla vielä ajankohtainen... Mutta silti illat on meilläkin venähtäneet, mikä on uuvuttavaa kaikille. Puhumattakaan harmista, joka seuraa vanhempien oman ajan vähenemisestä... Mutta vau, tuo puheenjohtajuus! Oletpa aktiivi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole onnellinen, kun ei ole vielä ajankohtaista. Onneksi ei meilläkään vielä toisella. Ja onhan se hanurista, että se oma aika on tosiaan entistä enemmän kortilla.

      Puheenjohtajuus ei ole yhtään way, se on nakki, josta en osannut kieltäytyä riittäävän pontevasti. Olen just niin huono aktiivi kuin kahden tän ikäisen työsä käyvä äiti vaan voi olla!

      Poista
  5. Hei! Olen neljän lapsen äiti ja kolmen jälkeen olisin voinut olla päiväkodin hoitajien tavoin varma, "että kaikki lapset tarvitsevat päiväleponsa". Meille syntyi kuitenkin vielä neljäs lapsonen, joka meni p-kotiin 3v 7 kk iässä. Päiväkodin pakkopäiväunilla pimeässä huoneessa lämpimän peiton alla uni tuli jossain vaiheessa, mutta kotona illalla lapsi kukkui lähes puoleen yöhön. No, aamulla sitten väsytti ja 7 t unien jälkeen aamuväsynyt lapsi olikin taas iltapäivän paikkeilla valmista kauraa päiväunille. Eli vrk:n unimäärä jäi noin 9 tuntiin kun taas ilman päiväunia illalla nukahtaminen sujui helposti ja luonnollisesti klo 20 maissa ja unta kertyi yhteensä 11 tuntia. Asiasta väännettiin ja väännettiin, mutta muutosta ei saatu aikaiseksi ja illat olivat yhtä XXX kotosalla, kun vanhemmat olivat umpiväsyneitä ja olisivat myös tarvinneet unensa. Lopulta ehdotin, että haen tytön lähellä olevalle työpaikalleni päiväunien ajaksi leikkimään/piirtelemään, häneltä kun onnistui leikki myös itsekseen ja muita häiritsemättä. Tuo ehdotus sai päiväkodin väen havahtumaan, että meillä oikeasti ON ONGELMA ja heidän kasvatuskumppanuuteensa kuuluu myös olla yhteistyössä. Jonkun aikaa meni hyvin. Tyttö kuunteli sadun ja sai nousta hiljaisesti askartelemaan tai muuta puuhaamaan. Mutta, mutta...kohta oltiin taas entisessä kuviossa ja eskarissakin hipsittiin alusvaatteissa peiton alle lepäämään. Tämä on kai ikuisuuskysymys, jota perustellaan lapsen unentarpeella, keskushermoston kypsymisellä yms. Mainittakoon myös, että olemme olleet aina erittäin tyytyväisiä päiväkotiin, jossa neljä lastamme ovat saaneet hyvää, hellää ja ammttitaitoista hoivaa/varhaiskasvatusta. Lapset ovat kuitenkin yksilöitä. Se olisi hyvä muistaa ja kehittää toimintatapoja sen mukaan. Itse luovutin jossain vaiheessa, kun tiesin että koulussa ei enää tarvitse nukkua päikkäreitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla olikin hyvä pointti tässä. Koko vuorokauden unimäärä, joka jää tällä pakkomakuulla usein pienemmäksi kuin luonnollisella simahtamisella iltaisin ja niillä 11-12 tunnin unilla, joita meillekin viikonloppuna kertyy.

      VAlitettavasti mun kokemus muiden tarinoita kuullessa on se, että lopulta pitkän vääntämisen jälkeen joku erityisjärjestely on mahdollista tehdä, mutta se kestää hetken. Eikö olisi helpompaa tehdä kerralla järjestely, joka palvelisi useampaa päivävirkkua kerralla eikä tarvitsisi sitten jokaisen kohdalla erikseen säätää. Minusta hirveästi resursseja ei pitäisi vaatia järjestely, jossa lapset kokoontuvat vaikka yhteen ryhmään leikkimään herättyään. Kun ei ne kaikki onneksi niitä virkkuja ole.. Mutta että kouluikään asti, kääk..

      Poista
  6. Meillä pojilta jäivät päikkärit pois parivuotiaina ja päiväkodissa etenkin esikoisen nukkumisessa oli samoja ongelmia kuin teilläkin - siis illat venyivät. Molemmat pojat ovat vielä aina olleet päiväkodissa aika lyhyitä päiviä, noin yhdeksästä kolmeen, joten perustelu lapsen uupumisesta tai aikaisesta herätyksestä ei meihin ole pätenyt. Päiväkoti on kuitenkin joustanut ihan kivasti. Lepoaika on kolmevuotiaasta alkaen puoli tuntia ja ei todella ole pakko nukkua. Herättämiseen on suostuttu, joskin sillä varauksella, että väkisin eivät revi pystyyn (mikä on ihan ok :). Pojat ovat aika herkästi nukahtaneet - äitiinsä tulleita! - mutta oppivat nopsaan myös odottamaan sitä hellävaraista herätyssilittelyä ja nousivat leikkimään. Iltaongelmia kesti molemmilla vain joitain kuukausia, sitten totuimme kai kaikki. Ja aika nopsaan pojat lakkasivat myös kokonaan nukkumasta päiväkodissa.

    Minusta on kohtuutonta vedota johonkin valmisteluaikaan tms. Johan päiväkodeissa joustetaan paljon hankalammissakin asioissa, esim. lapset voivat tulla päiväkotiin joustavasti vaikka 6-9 välillä... Sanoisin siis, että virkeiden vahtiminen on vain kevyt järjestelykysymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihanaa, että teilllä päiväkodissa homma hoituu näin! Just tätä mä toivoisin, pakkohan sen olisi onnistua, jos se onnistuu muuallakin. Kyse ei ole ainakin minun näkökulmastani siitä, että päiväkodit toimisivat pakkonukkumisen suhteen jotenkin erityisen väärin vaan siitä, että pitäisi olla vähän sentään mahdollisuus vaikuttaa ja huomioida sitä yksilöllisyyttä.

      Poista
  7. Hei,

    Mielenkiintoinen aihe jossa olen itse omien lasten syntymisen jälkeen tehnyt täyden takin kääntämisen :). Olen nimittäin lastentarhanopettaja ja aikaisemmin olin sitä mieltä että kaikki lapset, jotka nukahtavat päiväkodissa päiväunille, tarvitsevat unet. Helppohan se on olla nukahtamatta pimeässä huoneessa vatsa täynnä kaverien tuhistessa vieressä ja aikuisen lukiessa unettavasti satua... Niin tai siis helpostihan siinä nukahtaa vaikka ei niin unta tarvitsisikaan.

    No sittemmin minulle on syntynyt kaksi iltavirkkua lasta, nyt 4v ja 1v9kk... Lapset ovat olleet kotihoidossa koko ikänsä, joten en tiedä miten päiväkodissa menisi unet. Isommalta pojalta oli pakko jättää päiväunet pois vähän alle 3-vuotiaana, koska hän alkoi kukkua yhteenkin asti yöllä siitä huolimatta että hänet aamulla herätettiin puoli kahdeksalta. Ennen kuin päätös päiväunien poisjättämisestä tehtiin, koko perheemme elämä pyöri nukkumisten suunnittelun ja nukuttamisen ympärillä. Poikaa oli vaikea saada nukkumaan myös päiväunille, mutta kun hän nukahti niin sitten häntä oli vaikea herättää. Iltanukutus kesti tunteja. Samaan aikaan perheessämme oli vauva ja nukutusrumba oli todella raskasta kun sen lisäksi oli vielä yöheräilyt yms. Puoli vuotta päiväunien poisjättämisen jälkeen oli jonkinlaista välivaihetta jolloin poikaa väsytti päivällisaikaan tosi paljon ja hän meinasi nukahtaa ruokapöytään. Lyhyetkin unet aiheuttivat iltanukahtamisen siirtymisen tunneilla eteenpäin. No pikkuhiljaa homma alkoi sujua ja nykyään hän jaksaa hienosti koko päivän ja nukkuu yleensä pitkät yhtenäiset yöunet 11-12h.

    Nyt olemme joutuneet rajoittamaan myös pikkuveljen päiväunet enintään 1,5h mittaisiksi jotta hänet saataisiin illalla yhdeksään mennessä nukkumaan. Tuntuu vähän pahalta herätellä pientä mutta kun muuten hän jaksaisi valvoa yhteentoista. Elämme kuitenkin aika aktiivisesti ja aamupäivisin pojat ovat leikkipuistossa n. 2-2,5 h ja iltaisin ulkoilemme pari tuntia säällä kuin säällä. Lisäksi on isomman kerho kahdesti viikossa ja molemmilla muskari.

    Omasta kokemuksesta olen siis oppinut että unentarve on hyvin yksilöllistä ja päiväkodin pitäisi ottaa huomioon perheiden toivomukset. Päiväkodin palaverikäytännöt eivät saa mennä lasten ja perheiden hyvinvoinnin edelle. Palaan vajaan vuoden päästä töihin ja toivon todella ettei lapsiani nukuteta hoitopaikassaan niin tehokkaasti että saamme valvoa sitten yhdessä aamuun asti. Ja otan oppini myös mukaan omaan työpaikkaani ja varmistan ettei oman ryhmäni päiväunikäytännöt sekoita perheiden elämää. Tosin tiedän omasta kokemuksesta senkin että päiväkodin arki on hyvin hektistä ja sitä suunnittelu- ja valmisteluaikaa on liian vähän. Osittain ongelma on kyllä ihan siinäkin että päiväkodeissa koko ajan lisätään erilaisia paperitöitä ja dokumentointia ilman että siihen osoitetaan yhtään lisää aikaa. Mielestäni päiväkodeissa pitäisi karsia huomattavasti erilaisia projekteja, palavereja, raportointia yms. ja keskittyä ihan siihen olennaiseen eli lasten kanssa toimimiseen ja siihen että toiminta on pedagogisesti tasokasta. Kun arki ei olisi jatkuvaa kiirettä ja riittämättömyyden tunnetta, niin voitaisiin helpommin miettiä myös päiväunikäytännöt uudelleen.

    t.Vakituinen anonyymi lukija, joka kommentoi nyt ekaa kertaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, haluaisin halata sua! Oli ihana lukea kommentti, joka edustaa hyvällä tavalla molempia osapuolia. Ymmärrän hyvin, että olet joutunut tekemään takinkäännöksen, varsinkin kun teillä kuulostaa vielä juuri sopivasta ikäerosta johtuen todellakin melkoisilta illoilta..

      En muuten missään nimessä halua syyllistää ammattilaisia vaan tuoda esiin just tuota, johon he ja te ammattilaiset törmäätte omien lastennen kanssa tai huomioimalla lapset jotenkin yksilöinä. Kun jotenkin hurjinta on minusta se, että monet meidän ihanista hoitajista myöntävät, että heidän lapsillaan on sama ongelma tai että siellä tarhassa, missä heidän omat lapsensa ovat, homma on onnistuttu järjestämään.

      Vaikka kyse olisi kuinka systeemistä ja resursseista, pakkohan niitä vaihtoehtoja on löytyä, jos niitä löytyy muuallakin!

      Pidän ton sun koko viimeisen kappaleen mielessäni kun pohdin tätä asiaa jatkossa!

      Poista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Ihanaa että kirjoitit tästä - mä en ole kehdannut, etenkin kun ennen omia lapsia olisin saattanut kuitata vanhempien kitinän tyyliin "hoida himassa jos ei päiväkodin meininki miellytä".
    Meillä on Ompun kanssa aivan sama ongelma. Kotona ei nuku päiväunia ja simahtaa kauniisti klo 9 - on aina ollut vähäunista ja aamuvirkkua sorttia, että herää anyways klo 6.30 riippumatta nukkumaanmenoajasta - mutta päiväkodissa joutuu ne unet nukkumaan (sen verran olen saanut taisteltua, että eivät anna yli tuntia nukkua - paitsi tietenkin kun joka toinen päivä paikalla on sijainen, joka juottaa laktoositonta maitoa ja antaa tyypin posottaa 2,5 tuntia...) ja silloin iltahulinat kestää hyvällä/huonolla tuurilla sinne puoleen yöhön. Argh. Tätä perustellaan palavereilla ja käytännöillä, eivät edes yritä sitä "lasten paras"-juttua kun ryhmän lapsista valtaosa on nelivuotiaita eivätkä normaalisti nukkuisi nokosia. Tästähän syntyy melkoinen kierre, kun alle 8 h nukkunut lapsi luonnollisesti kyllä nukahtaa taas päiväunille, ihan vaan sekoillakseen taas koko illan...
    No niin, kiitos että sain purkaa sydäntäni ja hyvä kun otit asian esille. Kun tästä ei ole vielä mitään paskamyrskyä noussut esille niin ehkä uskallan käsitellä aihetta omassa blogissa. Ja nyt tutustumaan linkkeihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tää on vielä siksi erityisen urpoa, että vien lapsen kuudeksi tunniksi hoitoon nimenomaan siksi, ettei se nuku oikeasti päiväunia ja mun taas täytyy yö- ja iltavuorojen jälkeen saada päivällä nukkua rauhassa. Ehkä munkin pitäis mennä sinne päiväkotiin...

      Poista
    2. Kurjinta musta on tuo, että ilmeisesti monikin on saanut kuulla tuon "hoida himassa" lauseen.Ehkä minäkin olisin siihen ennen omia lapsia sortunut.. Ja toki saa purnata tästä aiheesta. Arvasinkin, että oma kokemus ei ole ihan ainutlaatuinen..

      Kaikista ärsyttävintä on muuten just tuo, että niiden unien annetaan olla helposti ihan tolkuttoman pitkiä! Jos on pakko nukkua, olisi reilua joustoa toiseen suuntaan taipua näihin herättelyihin ja pitää niistä kiinni.

      Luen uteliaana, mitä aiot kirjotitaa aiheesta, kirjoita ihmeessä. Sulla on vielä tuo vuorotyöläisen erityisperuste. Se taatusti sekoittaa pakkaa entisestään.

      Poista
  10. Ihan sama ongelma meillä. Lapsi lopetti päikkärit vuoden alussa, ollessaan 2v 4kk. Illat meni hyvin ilman kiukuttelua alusta asti ja yöllä riitti unta 12-13 tuntia. Illalla nukahti samantien. Päivällä meillä on kotona ollut puolen tunnin huilaaminen käytössä ja saa lukea sillon kirjoja.

    Päiväkoti alkoi nyt syksyllä ja siellä on 45min pakkolepo. Riisutaan vaatteet, alushousuja lukuunottamatta ja mennään pimeään peiton alle. Kyllähän siinä ajassa nukahtaa kuka vaan. Ensin lapsi oli ihan innoissaan päiväkotiin menosta, kunnes oli siellä päikkäreiden yli. Kotona oli ihan sekaisin vuorokauden ajasta iltaisin ja loppujen lopuksi selvisi, että hän luuli olleeensa siellä yökylässä. Ei kolmevuotiaalla ole ajantajua kuinka kauan nukkuu ja oli kuitenkin samat iltarutiinit kuin kotona, paitsi hampaiden pesu.
    Hoitajat herättää lapsen, kun on ollut sängyssä 45min, ehkä. Koska kerran hain aikaisemmin lapsen kuin mitä piti, niin oli just herännyt päikkkäreiltä ja kello oli varttia vaille kaksi. Menevät nukkuun puoli yksi..

    Illat on ihan tuskaa, kun hyvä nukahtaja pyörii kahta tuntia sängyssään. Ja herää itse kuitenkin aamulla samaan aikaan kuin yleensä. Illalla sitten nukahtaa hyvin, jos ei ole ollut päiväkodissa ja vasta seuraavana aamuna oottaa univelan takaisin nukkumalla kymmeneen. Meillä ei siis ole kuin 10 päivää hoitoa kuussa. Mä olen itse sitä mieltä, että lapsi tarvitsee tarkat rutiinit ja nukkumaan meno pitäisi olla joka ilta samaan aikaan. Näin kai useissa tutkimuksissakain todetaan, että alle 5- vuotiaat lapset pitäisi saada nukkumaan kahdeksan- yhdeksän aikaan illalla. Jos unta tarvitsee 12 tuntia vuorokaudessa, ei ainakaan meillä nyt näytä menevän niin, että jos päivällä nukkuu tunnin, niin yöllä pitäisi riittää 11 tuntia.

    Ja levon kannalla olen itsekin, rauhoittumishetki on varmasti paikallaan kaikille. Mutta senkin voisi järjestää ilman vaatteiden riisumista ja vaikkapa sadun luvulla. Ihan turhaan kai käydään näitä vasu-keskusteluja, jos sitä yksilöä ei kuitenkaan huomioida yksilönä, vaan ryhmässä pitää toimia juuri, niin kuin enemmistö toimii. Miten vuodesta toiseen käydään samaa keskustelua, eikä muutosta saada aikaan valtakunnallisesti. Jokaisen pitää erikseen taistella sen oman lapsen puolesta, kuka niitä päikkäreitä ei tarvitse. Meidän päiväkodissa ei ainakaan tulla yhtään vastaan tässä asiassa, muuten kuin herättämällä lapsen, KUN on nukkunut sen puoli tuntia. Eli näyttäisivät odottavan, että nukahtaa ja sitten se puoli tuntia unta. Eli saattaa mennä tosiaan ensin tunti pyörimiseen sängyssä. Ei voi lukea kirjaa, kun on pimeää ja ei voi olla eri huoneessa lukemassa, kun sitten 20 muutakin lasta haluaa saman..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, tuo varmaan muuten sekoittaa entisestään, että on vaan ne 10 hoitopäivää kuussa. Rytmi on koko ajan erilainen.
      JA sama kokemus tuosta herättelystä. Useamman kerran meille on luvattu, että Ykkönen herätetään viimeistään tunnin unien jälkeen, mutta sitten joku lipsauttaakin, että sehän nukkui vielä kun välipala alkoi.. Juu, meidän neiti kyllä nukkuu ikuisuusen, jos siihen annetaan mahdollisuus..

      Niin, yksilöllisyys on ilmeisesti päiväkotihommissa valikoitua :)

      Jotenkin vaan maalaisjärjellä ajattelisin, että eikö joku järjestely kannattaisi keksiä, jos tämä kerran on joka tapauksessa se kestorutinoiden aihe ja tosi moni perhe tahkoaa samojen asioiden kanssa. Jos jossain on onnistuttu järjestämään lyhyempi aika ja vaihtoehtoista toimintaa about samoilla resursseilla, miksei se onnistuisi muuallakin?

      Poista
  11. Meillä neiti 3v nukkuu yhä päikkärit 1,5h ja silti käy unille klo 20. Joskus on kausia, kun iltaisin yrittää venyttää unille menoa, mutta olemme tiukasti pitäneet kiinni sekä päikkäreistä että iltojen nukkumaanmenoajoista. Muutaman viikon max on jaksanut yrittää ja on aina taintunut meidän määrittämiin rutiineihin. Tuntuisi kamalalta, jos lapsi valvoisi iltaisin pitkään (mun tiukkismielestä vielä kouluikäisenkään ei tule arkena valvoa yli yhdeksään) ja toisaalta myös päiväunista on niin paljon positiivista tutkimustietoa mm. oppimisen kannalta.

    Päiväkodissa isojen ryhmässä kaikkien tulee rauhoittua sängyissään vähintään 20min ja mun mielestä se on sopiva aika. Siinä ajassa ehtii rauhoittua ja myös oppia rauhoittumista/hiljaa oloa, mutta samalla se ei ole liian pitkä aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä toi muutos tapahtui tähän selkeään "myöhentymiseen" about 3,5 vuotiaana tai oikeastaan nyt kesäloma jälkeen. Sitä ennen saatiin unille ennen ysiä. Meilläkin on tosi "tiukat" rutiinit, mutta se ei auttanut enää siinä vaiheessa kun se uni ei tule. Ykkönen on nimittäin sopivan väsyneenä todella helppo nukahtaja.

      En minäkään missään tapauksessa dissaa päiväunia, mutta uskon että se unessa oppiminen (joku tiesi tästä jo todisteitakin..) tapahtuu unessa, mutta mihin tahansa aikaan. Pointti on saada rititävästi unta vuorokauden aikana, luulisin.. Kyse on omassa pohdinnassani enemmän siitä lepäämiseen käytetystä ajasta kuin koko päiväunikäytännön teilaamisesta. TEidänkin päiväkoti osoittaa, että erilaisia aikarajoja on ja ehkä lyhyempi "pakkomakuutus" antaa enemmän tilaa niille lasten yksilöllisille eroille.

      Poista
  12. Meillä hoidossa nyt 2v 3kk lapsi. Lapsemme nukkuu joka päivä päiväkodissa pitkät päiväunet (joka on päiväkodista luonnollisesti kiva asia). Meillä tämä kiva asia näkyy siinä että lapsi on alkanut heräämään aamulla 5 jälkeen täynnä virtaa. No itse en ole tuohon aikaan kovin innokas aamua aloittamaan, kun töihinkin meno on vasta 8. Asiasta on päiväkodissa keskusteltu, mutta lapsi kuulema tarvitsee nuo pitkät päiväunet (lähes 2h).
    Viikonloppuisin päiväunet nukutaan mutta tunnin nukkumisen jälkeen lapsen huoneen ovi on avattu ja siitä hiljalleen heräilee.... viikonloppuna näin unta riittää aamulla lähemmäs 7 joka onkin kaikinpuolin sopivampi aika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, tässä kietoutuu toisiinsa kaikki. Iltarytmit, aamuheräämiset, kokonaisunimäärä, perheen jaksaminen. Toivottavasti teillä(kään) ei vaikutukset kasva kun ikää tulee lisää.

      Poista
  13. Huh, onneksi oma lapseni on perhepäivähoidossa, niin jouston mahdollisuudet ovat paljon suuremmat. Siellä kun on eri ikäisiä lapsia, joten kaikki eivät kuitenkaan nuku. Tyttö lopetti kotona päiväunet jo siinä vaiheessa, kun meni hoitoon (3pv/vko) vähän alle 2-vuotiaana. (Olemme erittäin vähäunista ja iltavirkkua sukua.) Ensimmäisen talven hän nukkui hoidossa, mutta pyynnöstämme unia lyhennettiin pikku hiljaa ja lopulta jätettiin pois juuri siksi, että illat menivät ihan hulinaksi, nukuttaminen kesti tuntikausia ja nukahti joskus yhdentoista aikaan. Nyt kun ei nuku päiväunia, nukahtaa illalla puolessa minuutissa klo 21 ja herää itse aamulla klo 7.30-8. Pidämme viikonloppuna saman rytmin, toimii kuin junan vessa! :)

    Päiväunien ja oppimisen yhteydestä sallinette olla eri mieltä. Hei ihan oikeesti, lapset on yksilöitä! Jos nukkuu yöllä tarpeeksi, oppii varmasti ihan riittävästi. Mitähän neroja meistäkin sisarusteni kanssa olisi tullut, jos oltais nukuttu lapsena enemmän, kun vähillä unillammekin olimme luokkiemme parhaita? ;) (Eikä tuo meidän 4-vuotiaskaan kovin huono ole oppimaan...)

    Uskomatonta, millainen ikuisuuskysymys tämä on! Vieläköhän lapsi pakotetaan päiväkodissa nukkumaan, jos hän siirtyy sinne 5- tai 6-vuotiaana? :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäyksenä vielä, että veljeni lapset pakotettiin nukkumaan päiväkodissa ja he valvoivat kotona oikeasti kahteen asti yöllä! Jännä, että seuraavana päivänä väsytti taas hoidossa ja nukahtivat päiväunille...

      Poista
    2. Perhepäivähoidossa on varmaan helpompi joustaviin ratkaisuihin. Se on ehdottomasti hyvä juttu.
      Olen samaa mieltä tuosta yksilöllisyydestä. Tärkeintä lienee joka tapauksessa unimäärä yhteensä, ei se milloin se nukutaan. Mutta monessa perheessä, jossa ongelmia päiväkodin päiväunien kanssa on, suurin vaikutus onkin se että kokonaisunimäärä jää liian pieneksi. Sen iltavalvomisen lisäksi.

      Poista
  14. Tämä - kuten monet muutki käytännöt - vaihtelee varmaan aikalailla päiväkodeittain, vaikka ainakin näiden kommenttien perusteella pakkolepoa ilman yksilöllisiä eroja tunnutaan suosivan aika monessa päiväkodissa. Meidän perheen kokemus päiväkodin päiväuniajoista on pelkästään positiivinen, joten heitänpä senkin tähän soppaan mukaan rouva puheenjohtajalle ikään kuin "näinkin homma voidaan päiväkodissa hoitaa" - esimerkkinä. ;)

    Tenavamme oli 2,5 - vuotias, kun kesäloman aikana alkoi jättää päiväunia kokonaan nukkumatta. Syksyllä päiväkotiin (silloin vielä pienten osastolle) palattuaan nukahti aina päikkäreille hyvin - kiitos aikaisen aamuherätyksen - ja nukkuikin yleensä noin 1,5 tuntia. Hyvin pian tämä kuitenkin alkoi näkyä kotona illalla nukkumaanmenoajoissa; ensin uni tuli vasta ysiltä, sitten puoli kympiltä, kohta lähenneltiin jo kymppiä... Juttelin asiasta hoitajien kanssa ja heidän mielestään ei ollut mikään ongelma herätellä poikaa aikaisemmin, sillä niin tehtiin muutaman muunkin lapsen kanssa. Ainoa rajoite oli, että minimiuniaika pienillä oli jonkun säännöksen (en tiedä oliko päiväkodin oma vai joku muu) mukaan 45 minuuttia ja toivottiin, että päiväuniajaksi sovitaan joku tasavartti (esim. 45/60/75 min), jolloin herättävät nimilistansa mukaisesti useamman lapsen kerrallaan leikkimään hiljaisempia leikkejä toiseen huoneeseen. Aluksi lyhennettiin päikkärit tuntiin, mutta kun se ei isommin aikaistanut yöunille menoa, nipistettiin päikkäreistä pois vielä vartti ja saatiin unirytmit huomattavasti paremmiksi. Meillä pystyttiin siis järjestämään yksilöllisiä päiväuniaikoja jo pienten osastolla tekemättä asiasta sen isompaa numeroa.

    Nyt tenava täyttää ensi viikolla 4 vuotta ja on siirtynyt tänä syksynä isojen osastolle. Viikonloppuisin ei nuku enää päiväunia ja yöunet on noin klo 21-08. Päiväkotiaamuina herää/herätetään klo 7 ja päiväkodin lepohetken aikana nukahtaa kyllä vielä päivittäin. Isojen osastolla pakollinen lepoaika on meidän päiväkodissa 30 minuuttia, jonka aikana isommat lapset eivät kaikki kuulemma ehdi edes nukahtaa. Usein tenavamme herää tuon puolen tunnin kohdalla, kun isommat lapset lähtee nukkarista pois. Jos ei herää, niin yhdessä on sovittu, että hänet herätellään porukan mukaan.

    Se täytyy vielä mainita, että päiväkodissamme (jossa on siis vaan nuo kaksi osastoa; pienet ja isot) on yhteinen linjaus, että perjantaisin lapsia ei herätellä päiväunilta lainkaan. Hoitajat ovat todenneet, että silloin suurin osa lapsista on hoitoviikon jäljiltä jo niin väsyneitä, että pidemmät päiväunet on monelle tarpeen. Ja toisaalta, jos se sitten viivästyttää nukkumaanmenoa illalla, niin seuraavana aamuna ei ole aikaista heräämistä ja päiväkotiin lähtöä. Sitä en tiedä, missä välissä meidän päiväkodin hoitajat sitten tekee kaiken suunnittelun yms. jos kerta useissa muissa päiväkodeissa pakollista päiväuniaikaa perustellaan tuolla... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just näin. Käytännöt vaihtelee päiväkodin mukaan ymmärrettävästi.

      Sun kuvaus teidän päiväkodin käytännöistä on hieno. Noin toivoisin järjestelyjä voitavan tehdä. Toki meidänkin päiväkodissa varmasti onnistuu, mutta ratkaisuja tehdään jokainen perhe kerrallaan eikä esim. niin, että olisi joku yhteisesti kaikki vähän nukkuvia palveleva vaihtoehto. Nythän nämä yksittäiset järjestelyt työllistävät taatusti enemmän kuin jousto tai kaikki palvelva vaihtoehto

      Mun korviin 30 minuutin lepoaika on tosi kohtuullinen ja samalla myös pe sääntö ihan perusteltu.

      Poista
  15. En nyt jaksanut lukea kaikkia kommentteja mutta lukumäärästä päätellen monella on sama ongelma.

    Meillä oli myös kakkosen kanssa. Pienten ryhmässä PITI nukkua jolloin jäppinen veteli sen ½-2h päikkärit. Tämä aiheutti sen kuuluisan illan venymisen eli meni kiltisti sänkyyn klo:8 ja valvoi aina 23.00 asti.

    Laskin että HOMMA EI TOIMI! Eli unta tuli 23.00-06.30 = 7,5h+½h-2h eli huonoimmillaan 8h/pvä ja parhaimmillaan vain 9,5h/pvä eli selkeästi alle suositusten. Väänsin tätä kaavaa rautalangasta,kangesta ja vaikka mistä KUNNES pääsimme sopimukseen jäppinen herätetään 45min päästä...ei auttanut-sama ralli jatkui. Sitten kokeilimme ½h -ei apuja. Huomasin myös että jos vkonloppunajäppinen nukkui automatkalla vahingossa vain 15min niin sama homma -ilta kukuttiin.

    Nyt VIHDOIN kun pääsimme isojen ryhmään niin laitoin totaalisen stopin nukkumiselle. Ilmoitin ykskantaan että meidän muksu EI nuku päikkäreitä.PISTE. Kuuntelee sadun ja lepää. Sitten puuhailemaan toiseen huoneeseen.

    Tämä meni läpi vain ja ainoastaan ehkä siksi että ryhmässä oli lastentarhaope jonka OMA lapsi on ollut samanlainen. Eli oli omakohtaista kokemusta asiasta ja uskoi kun sanoin että tämä ei ole oikein lasta kohtaan eikä meitä vanhempia kohtaan.

    Tsemppiä sinne -suosittelen päikkäreiden lopettamista jos tosiaan ikää on jo se 4v ja näyttää tuolta. Ykkönen posotti meillä vielämelkein 6v päikkäreitä,mutta hän sai silti illalla unen päästä kiinni. Tullut isäänsä -nukkuu vaikka 24h/pvä jos on mahdollisuus...

    ivf-mama

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matematiikka on hyvä perustelu :) Se onkin täällä ilmeisesti ainoa keino (sinänsä ihan ymmärrättävästi) jolla niitä erikoisjärjestelyjä saa. Meidänkin Ykkösen ryhmässä on hoitajien lapset "kärsineet" samasta asiasta ja siksi sinänsä asiaa ymmärtävät, mutta toistaiseksi talon linja on ollut yleisellä tasolla tiukka..

      Meillä Kakkonen vetelee toistaiseksi myös hyvin saman kuuloisella isänsä "unta milloin vaan" kaavalla.

      Poista
  16. Eli siis rautalankaa ja laskukaavaa kehiin. Näytät että kuinka paljon tosiaan se lapsi saa vuorokaudessa unta. Kirjaat yöunet kotoina joka päivä ja pyydät tarhan kirjaamaan päiväunen keston.- Tyhmempikin tajuaa jo 1 vkon otannalla että jotain tarttis tehdä...

    ivf-mama

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ehdottomasti. Tosin meillä ei vielä ole ihan hälyyttävässä moodissa, mutta edessä varmasti. Mutta saman ryhmän perheissä on välillä helvetti irti kotona..

      Poista
  17. Löysin sveitsiläis(t)en lasten unta koskevan tutkimuksen (Iglowstein 2003, Pediatrics, http://pediatrics.aappublications.org/content/111/2/302.abstract). Käsittääkseni suurin osa näistä lapsista oli kotona (eikä tarhassa) joten päiväunet olivat yksilöllisen mittaisia.

    Kolmivuotiaista puolet nukkuivat säännöllisesti (yhdet) päikkärit, n. 1-2,5 tuntia (10-90 percentiilit). Nelivuotiasta n. 15% nukkuivat päivittäin ja n. 20% satunnaisesti päikkärit (1-2 tuntia). Viisivuotiaista n. 10% ja kuusivuotiaista n. 5% nukkuivat (satunnaisesti) päikkärit. Kuusivuotiaiden kohdalla yllättäen 1-2% nukkuivat taas säännöllisesti päivällä. Pistän sulle tuon pdf:n postina, jos haluat siirtyä päiväunineuvotteluissa järeämpiin aseisiin niin voit vaikka mätkäistä jotakin (jotakuta?) nivaskalla. Valitettavasti en tähän hätään löytänyt tutkimusta päikkäreiden vaikutuksesta yöuniin... Ja toki monissa maissa lapset menevät kouluun 5-v niin eihän sitten enää päikkäreille joudeta. Tsemppiä neuvotteluihin joka tapauksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota faktaa, kiitos! Siis nelivuotiaista nukkuu vain 15 %?? Ymmärrän, että siinä on kotihoidossakin olevia, mutta Suomen päivähoidossa olevista lapsista luku olisi 100 % :)

      Jos viitsit niin toki voit lykätä raportin ruuhkavuodet@hotmail.fi, kiitos! En nyt tämän aktiivisemmaksi välttämättä muutu ja aja kaikkien asiaa ajamaan, mutta mielenkiintoista ihan itselle. Kiitos!

      Poista
  18. En ole lukenut ihan kaikkia kommentteja kovin tarkkaan, mutta kommentoin silti. Alkuun täytyy todeta, että näiden blogien ongelma tuntuu vähän olevan se, että kaikki ovat samaa mieltä ja vertaistukea satelee samanmielisiltä... Silloin on aika vaikea esittää kilpailevia mielipiteitä, mutta yritän nyt kuitenkin (ja varaudun kipakkaan palautteeseen henkisesti).

    Olen sekä äiti, jonka lapset ovat kokopäivähoidossa, että erityislastentarhanopettaja, eli kokemusta on "molemmilta puolin pöytää". Päiväkodeissa käsittääkseni päivälevon pituus vaihtelee pienten ryhmän n. 11.30-14 väliltä 3-5-vuotiaiden n. 12/12.15-14 välille. Eskariryhmissä varmaan useimmiten luetaan satu ja levätään patjoilla 30-45minuuttia, jonka aikana nukahtavat lapset nukkuvat minkä siinä metelissä (mikä syntyy kun hereilläolijat alkavat leikkiä) pystyvät. Eli puheet neljänkin tunnin päiväunista lienevät melkoisia poikkeustapauksia, koska edes päiväkodin arki (lounas klo 11, välipala klo 14) ei anna siihen mahdollisuutta.

    Mutta siihen lepoon. Ne, jotka nukahtavat siihen hämärään huoneeseen muiden tuhistessa ympärillä ja aikuisen lukiessa satua tai sadun jälkeistä musiikkia kuunnellessa, tarvitsevat kyllä unensa. Arki kotona viikonloppuisin on ihan erilaista kuin ryhmässä, jossa ihmissuhteita on paljon, koko ajan täytyy skarpata pysyäkseen mukana sekä ryhmässä että voidakseen toimia ohjeiden mukaan. Niitä kahta todellisuutta ei voi suoraan verrata toisiinsa. Ja varsinkin herättely on haitallista, koska syvästä unesta herättäminen tekee tutkitusta hallaa kehittyville aivoille. Ei ole mahdollista tietää, milloin mikäkin niistä herätettävistä on unen syvässä, milloin kevyessä vaiheessa. Jos herättelyyn on perheen iltahulinoiden takia pakko mennä, järkevin aika herättää on 1,5 tunnin päästä, jolloin yleensä syvän unen vaihe on ohi. Tosin kirjan pitäminen siitä päivittäin, moneltako kukin on nukahtanut, voi olla hiukka hankalaa.

    Toki on epäinhimillistä pitää 2-vuotiasta väkisin hiljaa paikoillaan 1,5 tuntia, mutta tämäkin lie poikkeustapaus jossain pienten ryhmässä, jossa on varauduttu siihen, että pienet yleensä nukkuvat pitkät päikkärit. Nyt heidän täytyisi jatkossa ottaa huomioon se, että tällä kertaa mukana on myös eräs, joka nouseekin jo esim. 45min levon jälkeen nukahtamatta. Nämä ovat järjestelykysymyksiä, jotka täytyy ottaa ryhmän tasolla suunnitelussa huomioon. Henkilökunnan suunnittelu- ja palaveriaika on tärkeää ja vähäistä, mutta rutiiniin kuuluu "palaveripaikkaus", jolloin jostain toisesta ryhmästä tulee työntekijä valvomaan palaverissa olevan ryhmän lapsia siksi aikaa.

    Kirjan lukeminen tai hiljaa leikkiminen patjoilla lepohetkellä ei ole mahdollista, koska kaikkien pitäisi voida tehdä niin, eivätkä silloin edes unta tarvitsevat lapset voisi nukkua. Tarkoitus on rauhoittua ja hiljentyä, hiljainen leikki tai kirjan katselu ovat toimintaa. Lapsen ei tarvitse pitää itseään väkisin hereillä kirjan avulla ja lapsen olisi pystyttävä myös 30-45 minuutin rauhalliseen, kuuntelevaan olemiseen. Tässä kaoottisessa ja tietotulvaisessa maailmassa moinen taito on hyödyksi.

    Päiväunien perustelu hermoston kehittymisellä on perusteltua ja paikallaan. Niiden lasten, jotka eivät nuku, tulisi saada levätä vähintään 30min, maksimissaan 60min lapsesta ja lapsen iästä riippuen. Itse äitinä aina toivon, että lapset nukkuisivat päiväunet, koska olisivat paremmalla mielellä iltaisin, mutta harmikseni eivät nukahda. Jos illat menevät hulinaksi, on ehkä syytä myös tarkistaa lasten iltarutiinit kuntoon. Eikä lasten tarvitse nukahtaa 19 jälkeen (kuten bloggaajalla), sellainen rytmi tekee illat omien vanhempien seurassa melko lyhyiksi arkipäivisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos perustellusta ammattilaisen mielipiteestä. Olen periaatteessa suurimmasta osasta asioista ihan samaa mieltä. Lähtökohtaisesti unet ja päiväkodin käytännöt ovat tietenkin ok. Ymmärrän päiväkodin rutiinien hoitamisen ja ymmärrän senkin, että yksilöllisiä vaihtoehtoja ei tietenkään voi järjestää kaikille. Ainoa pohdinta ja kehitystoive omalta kannaltani liittyy tuohon totaaliseen yksilöllisyyden huomioimattomuuteen sekä siihen, että tällä sinänsä perustellulla rytmillä kaikille lapsille ei kerta kaikkiaan kerry riittävästi unta vuorokaudessa. Meillä ollaan vielä siedettävyyden puolella, mutta vuoden päästä voi olla jo eri asia, jos sama suuntaus jatkuu.
      Missään tapauksessa en muuten oleta, että lapset ovat arkisin unessa klo 19. Meillä vain selkeästi virkein tyttö on silloin kun hän nukahtaa ilman päiväunia kohtuullisen aikaisin ja nukkuu kerralla sen reilusti yli 10 tuntia.

      Mutta asia, jota et ammattilaisena kommentoinut on se, miten pitää sitten suhtautua siihen, että esim. nelivuotiaan illat venyvät jopa klo 23 asti. Monelle illat venyvät jopa pidempään. Onko se ok nukahtamisaika sen ikäiselle? Entä miten sitten pitää suhtautua siihen, että samaisen esimerkin mukaisesti klo 23 nukahtava nelivuotias herää vaikkapa ennen seitsemää, jolloin yöunta kertyy alle kahdeksan tuntia. Jos tämä lapsi nukkuu päiväkodissa 1,5 tunnin unet, jää kokonaisunimäärä vuorokaudessa alle 10 tuntiin. Onko se ok? Jos on olemassa joku konsti, jolla päiväunien siirtämää iltanukahtamista voi helpottaa tai aikaistaa ,voisitko vähän vinkata :) Olisi varmasti monessa perheessä käyttöä.

      Minun ainoa toiveeni asian suhteen on se, että meidänkin päiväkodissa olisi joku yhteinen iltavirkuille soveltuva vaihtoehto tai siitä voisi edes rakentavasti keskustella. Mikä se on, en todellakaan osaa sanoa, mutta toivoa antaa se, että monessa päiväkodissa vaihtoehtoja tuntuu olevan.

      Poista
    2. Ymmärrän hyvin, että osalle perheistä päiväunikäytännöt voivat olla tosi hankalia ja aiheuttaa vaikeuksia lapsen nukuttamisessa.

      Tuon nyt tähän kuitenkin toisenlaista näkökulmaa. Muistan lukeneeni uutisreferaatin sellaisesta tutkimuksesta, että osaa ADHD-tapauksista epäillään johtuvan lasten jatkuvasta univajeesta. Pikagoogletuksella löysin terveyskirjaston sivulta saman uutisen.
      "Etenkin koululaisilla, mutta myös opiskelijoilla ja työssä käyvillä, univelan tuloksena on päiväväsymys ja sen aiheuttamat keskittymis- ja oppimisvaikeudet."
      Lähde: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00534

      Nykyäänhän aikuisetkin nukkuvat unitutkijoiden mukaan liian vähän. Esimerkiki pikagooglauksella nyt vaikka tämä: "Sallisen mukaan 15 prosenttia suomalaisista aikuisista ihmisistä nukkuu selvästi vähemmän kuin mitä pitäisi.
      – Tällä ryhmällä syntyy päivittäin niin merkittävää univajetta, että työviikon aikanakin se selvästi heikentää heidän vireyttään ja toimintakykyään. "
      http://www.studio55.fi/terveys/article/saatko-tarpeeksi-unta--nain-univaje-vaikuttaa-elimistoosi/124612

      Ja sitten oma suhteeni tähän päiväkotien päiväuniasiaan: Oma lapseni nukkuu satunnaisesti päiväkodin päikkäreillä. Kotona satunnaisesti. Hän on neljävuotias ja nukahtaa silti yhdeksään mennessä. Aamulla heräämme puoliseitsemän aikoihin.

      Poista
  19. Kääk, suunnittelen paluumuttoa suomeen (asun Ruotsissa) ja sain paniikin. En tiennytkään että lapsia pakko nukutetaan päiväkodissa!
    Ei esikko ole nukkumut päikkäreitä yli vuoteen ( nyt 3,5v) ja ne harvat kerrat kun sattuu nukahtamaan esim autossa niin iltaisin on tuskaa ja nukahtaminen kestää myöhään. Tytöt menevät nukkumaan viimeistään 20:00, sängyssä olisi tarkoitus olla 19:30. Onneksi täällä ei ole pakko nukkua jos ei nukuta, päiväkodinhenkilökunta itse sanoikin nukuttamisen hankaluudesta kun tyttö oli sitä mieltä ettei hän tarvinnut unta.
    -Sirpa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä nyt säikähdä! Pakkonukuutus on turhan vahva sana, unikäytännöt vain vaihtelevat päiväkodeittain. Ei muuta kuin tiukkana neuvotteluissa ja toivottavasti teille sattuu päiväkoti, jossa vaihtoehtoja on automaattisesti monenlaisille nukkujille.

      Poista
  20. Tässä se edellinen anonyymi vielä vastaa. Ehdottomasti on mietittävä kunkin lapsen kohdalla erikseen, millainen lepoaika on hänelle paras. Ja on väärin makuuttaa virkeää lasta pitkään paikoillaan vain aikuisten työn organisoinnin takia. Mutta tosiasia on kuitenkin myös se, että varhaiskasvatus on ryhmässä tapahtuvaa toimintaa, eikä jokaiselle lapselle täysin voida omia räätälöityjä ratkaisuja tehdä. Mielestäni 4-6-vuotiaan ei tarvitse nukkua päiväkodissa, mutta lyhyt lepo (sen 30-45 min) tekee hyvää. Jos lapsi sattuu nukahtamaan, hän todennäköisesti unensa tarvitsee. Ja herättely tosiaan on haitallista, eikä sitä mielestäni kannata tehdä kuin ehkä ihan ääritapauksissa.

    Levottomiin iltoihin auttavat säännölliset iltarutiinit (varmaan kaikille ihan selvää sanomattakin) ja se, että omaa lastaan osaa havainnoida. Näkee, milloin hän on riittävän väsynyt mennäkseen nukkumaan. Virkeää, päiväunet poikkeuksellisesti nukkunutta lasta ei kannata laittaa nukkumaan, ennen kuin hän on väsynyt. Eli esim. siirtää iltatoimia tunnilla eteenpäin. Seuraavana päivänä, jos hän ei nuku, iltatoimet voi tehdä taas normiajassa.

    Kenenkään ei pitäisi olla pakko nukkua päiväkodissa, ja toivottavasti bloggaajankin lasten päiväkotiin löytyy joku järkevä tapa organisoida päiväunet lapsilähtöisesti. Usein juuri 3-5-vuotiaiden ryhmässä osa lapsista nukkuu ja osa ei nuku, jolloin ryhmä jaetaan kahteen eri tilaan (toiset sänkyyn ja toiset patjoille). Toisille luetaan satu ja levätään sen jälkeen pidempään, toiset kuuntelevat vain sadun ja leikkivät sen jälkeen hiljaisia leikkejä välipalaan asti. Tällaisen käytännön perään kannattaa ehkä kysyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan pakko kommentoida tuohon "herättely on tosiaan haitallista..." - lauseeseen, että mitäs sitten kun lapsi on saanut nukkua päiväkodissa pitkät päiväunet, nukkumaan meno illalla venyy yli kymmeneen ja aamulla on sitten pakko herätellä lapsi seitsemältä kesken unien, että ehditään taas töihin ja päiväkotiin? Kuinkahan haitallista tuo aamuherättely on verrattuna päiväunilta herättelyyn? Vai vaiko niitä edes verrata keskenään? On vain ikävä jos tuo vain ääritapauksissa kannattava herättely alkaa toistua joka arkiaamu... :(

      Me sovimme päiväkodin kanssa, että jos lapsi herää puolen tunnin päiväunien jälkeen helposti kevyeen kosketukseen ja/tai hiljaiseen puheeseen, on herättely ok, mutta ei häntä nosteta väkisin pystyyn nuokkumaan unisena leikkihuoneeseen. Uskon, että hoitajat osaavat kyllä arvioida milloin lapsi on saanut riittävän päivälevon/unen.

      Poista
    2. Niinpä. Näitä erilaisia syys-seuraussuhteita näistä järjestelyistä tai säännöistä kehittyy. Maallikko taas luulisi, että jos herättelyllä on väliä, samat vaikutukset ovat mihin tahansa aikaan vuorokaudessa. Aamuherättely on monessa perheessä normaali pakkojuttu, mutta siihen en näe missään puututun..

      Meillä on itseasiassa käytössä tällä hetkellä sama systeemi, Ykkönen herätellään ja hän herää nykyisin jo hoitajan viereen tulemiseen. Samoin luotan hoitajiin, että he tietävät, onko herättely ok ja minkälaisen pätkän jälkeen.

      Poista
    3. Nämä tulee nyt vähn väärässä järjestyksessä, kun tämä on sinulle ammattilainen anonyymi :) Näinhän se valitettavasti on, yksilöllisyyttä ei tietenkään pysty täysin tässäkään asiassa saavuttaa päiväkotien olosuhteissa ja resursseilla. Enkä sitä kyllä itse peräänkuulutakaan. Vaan edelleen niitä jonkinlaisia vaihtoehtoja "ongelmatapauksille". Herättely tietyissä sykleissä lienee se helpoin vaihtoehto.

      Tuo on meilläkin ihan selkeää, että ei sinne nukkumaan kannata mennä ennen kuin selkeitä väsymyksen merkkejä. Mutta kyllähän se kalvaa aikuista, jos alle neljävuotias on täysin virkku klo 22 rauhallisesta illasta huolimatta.

      Opetteluahan tämä on vielä omien lasten kanssa.

      Poista
  21. Minä olen tehnyt päiväkodille selväksi, että jos meidän kuopuksemme annetaan nukkua liian pitkät päiväunet, niin se iltakukeltaminen on suoraan pois perheen koululaisen yöunista. Ja se koululainen tosiaan tarvitsee kunnon yöunet, koulussa tai iltapäiväkerhossa kun ei nukuta päiväunia.

    Jos päiväunien lyhentäminen ei päiväkodissa olisi onnistunut, olisin pistänyt yhteisen sähköpostiviestin, kuopuksen ryhmän lto:lle, esikoisen luokanopettajalle, päiväkodin johtajalle ja koulun rehtorille, jossa olisin kohteliain sanakääntein kysynyt, pystyvätkö he järjestämään myös esikoiselle mahdollisuuden nukkua päiväunet esimerkiksi päiväkodilla, jos kuopuksen päiväunien rajoittaminen ei onnistu. Ei vielä ole tarvinnut kysyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava pointti! Meillä on juuri sellainen tilanne, että päiväkodissa pakkonukutettu kohta viisi vuotta täyttävä pikkusisko pitää illat hereillä ekaluokkalaista isoveljeään, joka on kuolonväsynyt jo kahdeksan aikaan illalla. Koska nukkuvat samassa huoneessa, kovin yksilölliset ratkaisut eivät tässä ole mahdollisia. Pidän korvan takana tuon yhteydenottosuunnitelmasi, jos tilanne kärjistyy edelleen ;)

      Poista
    2. Riitta, teillä on erittäin perusteltu vaatimus miettiä noita unihommia. Koska niinhän se on, että yhden lapsen unet ja rytmit vaikuttavat kyllä koko perheeseen.

      Poista
    3. Niin ja siis anonyymi, hyvä että Riitan perustelu osui sun silmiin. Samassa veneessä taidatte olla :)

      Poista
    4. Me kävimme koululaisen kanssa yhdessä tekemässä tämän reklamaation ja koululainen kertoi, mitä kaikkea kuopus kehittää, kun hän yrittää nukkua. Siihen oli työntekijän paha sanoa mitään... varsinkaan kertoa, kuinka perheen iltarutiineissa tms. olisi vikaa.

      Poista
    5. Toi on niin järkevä tapa toimia. Ihan eri maailmasta kuin pelkkä oma selittäminen.

      Poista
    6. Me käytiin päiväkodin kanssa useita keskusteluja, jossa oli mukana päiväkodin johtaja ja opettajat, mutta sillä ei ollut juuri vaikutusta käytäntöihin. Eskaritkin menevät pikkareillaan hämärään huoneeseen tunniksi, josta 20 minuuttia on satua ja loput 'omissa ajatuksissa rauhoittumista'. Keskustelumme jälkeen satuhetki tai musiikki kestää nyt noin 40 min. Silti lapsi protestoi pitkää päivälepoa, ja ajoittain nukahtaakin hetkeksi. Päiväkotiin meno tapahtuu välillä itkun kanssa nimenomaan tuon pitkän päivälevon takia.

      Kukapa ei nukahtaisi hämärässä ja hiljaisessa tilassa, jossa on pakko maata liikkumattomana. Kielsimme nukuttamisen, mutta tiedämme kyllä heti illalla, milloin tytär 6 v on nukkunut päiväunet. Silloin hän kukkuu yli kymmeneen.

      Osassa päiväkodeista on käytössä vain lepohetki rauhoittuen ja esim, kirjaa lukien. Sellaisessa päiväkodissa olevien lasten vanhemmat kauhistuvat tuota pakkolepokäytäntöä. Tiedän sen kokemuksesta, sillä tein asiasta epävirallista kartoitusta noin 20 päiväkodista silloin, kun yritin perustella oman päiväkotimme henkilökunnalle tunnin pakkolevon järjettömyyttä. Uskomatonta oli myös se, että päiväkodin henkilökunta väitti tunnin päivälevon olevan vakiintunut käytäntö Suomessa.

      Poista
  22. Vastaukset
    1. Mä muuten lupaan hoitaa tän marraskuun aikana. Ilman kuvaakin olen kyllä hengessä mukana :)

      Poista
  23. Hei! Olisiko kiva kuulla näin vuoden jälkeen, minkälaiseen ratkaisuun päiväkodissanne on tultu päiväunien suhteen?

    VastaaPoista
  24. mukavia keskusteluja. Varmasti kestokeskustelun aihe.
    En tiedä mitä näistä ajattelisin. Meillä on 9 eriunista lasta. Joku on hoidettu kokonaan kotona, ja viimeiset ovat olleet päiväkodissa päiväunitouhussa.

    Ymmärrän asiaa päiväkotiryhmän kannalta. Varmaan ihan mahdotonta vetää 20 väsynyttä lasta, jos ne ei lepää...
    Sitten toisaalta on näppärää, jos lapsi nukahtaa 19.30, mutta kaksi tuntia päivässä on vain perheen yhteistä aikaa, josta saatan osan olal kaupassa...

    Ja sitten ne 11 asti kukkujatkin vie hermot, koska en enää ole hehkeimmilläni silloin.

    En vielä tiedä mitä tästä ajattelisin... siksi en tohdi mennä vielä sanomaan mitään päiväkotiin...
    Saas nähdä, jahka ensin saan näkemykseni selkeäksi, jos tulee riittävää kokemusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa muuten hauska linkki, jossa hyviä juttuja, joista kyllä välttämättä mitkään ei toimi niitten kukkujien kanssa...
      http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/lapsella_on_nukahtamispulmia/

      Poista