1.1.2014

Vuoden 2014 teema -- Irtiottoja

En sitten lupaillut yleviä tälle vuodelle. Ajattelen, että yllätän itseni jossain vaiheessa tekemällä jotakin sellaista, mitä olisin voinut luvata.  Lupausten sijaan toiveita ja konkreettisia suunnitelmia on tälle vuodelle jo läjäpäin.

Viime vuosi oli mullistusten vuosi, sellainen tasainen linko. Isoja rankkoja asioita monella rintamalla. Yllätyksiä, pettymyksiä, selviytymistä, mutta onneksi myös paljon pöhlöilyä, iloa ja onnea. Erityisesti arjessa.

Tämän vuoden toiveilla ja suunnitelmilla on ihan oikea teema. Sen nimi on irtiottoja.

Isoin ja odotetuin asia on koko perheen kuuden viikon yhteinen irtiotto ja asettautuminen Bostoniin toukokuun puolessa välissä. Lapsilla alkaa reissusta ruhtinaallinen 12 viikon kesäloma! Jonka matkan jälkeiset hoitojärjestelyt ovat vielä hiemen vaiheessa.. JOka tapauksessa reissu ja kesälomat päälle, meillä kaikilla on ruh-ti-naal-li-nen kesä tiedossa.

Irtioton syy on Aviomiehen työhön liittyvä neljän viikon stipendiaattivierailu paikallisissa lasareteissa- Yhdistämme tähän kaksi lisäviikkoa ja leikimme koko perhe kosmopoliitteja. Lennot, asunto ja autokin on buukattu, joten tuntuu jo melkein lähdöltä.

Asunnon varaamisesta www.roomorama.com palvelun kautta voisin avautua pidemminkin, mutta todettakoon nyt, että tahkosimme tänään viisi tuntia, että maksu saatiin läpi. Syytin välityspalvelua, epäpäteviä asiakaspalveluhenkilöitä ja suurin piirtein kuun asentoakin, ennen kuin paljastui, että ongelmien syynä oli yksi väärä rasti väärässä paikassa Luottokunnan turvallisuustiedoissa. Että eipä se sitten palvelun vika ollutkaan. ITseasiassa tämä on aika hyvä sivusto etsiä kivoja vuokravaihtoehtoja mistä päin maailmaa tahansa.

Olen ollut Bostonissa pari kertaa työreissulla ja se on kaunis, puistoisa ja ihanan helposti lähestyttävä kaupunki.  Eurooppalaisena sanon tietenkin että eurooppalainen. Kaupungin keskusta on sellainen ullanlinnamainen ja sieltä ihan keskustasta meille on varattu asunnoksi tyypillinen ”brownstone.” Siitäkin voisin avautua, mitä kahden makuhuoneen kalustettu asunto turvallisella alueella leikkipuistojen lähettyvillä Bostonin keskustassa maksaa. En kuitenkaan avaudu, koska verenpaine nousisi liikaa. 
Huvittavaa ja paikan päällä todennäköisesti tragikoomisinta on se, että lapsiperheily siellä aivan ytimessä tulee vaatimaan vähintään lasten merkkaamista tunnisterannekkeilla, mutta mahdollisesti myös Flexi-pannoilla. Näin lähiöturvllisuuteen ja lähes autioihin lähikatuihin tottuneen näkökulmasta.
 
Ilman näitä sähköjänisten hallintaan liittyviä kauhuskenaarioita odotan innolla tiivistä yhdessäoloa, aikaa keskittyä vain lapsiin, uusien kortteleiden ja keskustapuistojen haltuunottoa, sopivien ruokakauppojen löytämistä omilta kulmilta ja viikonloppujen minilomia lähikohteisiin. Ja viimeisen viikon rantalomaa Cape Codissa! No ehkä ihan vähän myös shoppailua ja liian suuria amerikkalaisia ruoka-annoksia. 

Odotan myös sitä huoletonta arjen velvollisuuksista irrottautumisen tunnetta, joita pidemmät reissut aiheuttavat – tai ovat aiheuttaneet. Voihan se lapsiperheen pidempi lomailu tuntua ihan muulta, normiarjelta, vaikka osoitteena olisikin Garrison Street.
 
Tällä matkalla on meikäläiselle myös ”irtiotollinen” merkitys. Se on jonkinlainen vedenjakaja omien ajatusten selkiyttämiselle. Kevät on aikaa miettiä, kukas minä nyt olinkaan, mitä osaan ja mitä haluan. Loman jälkeen ja vielä kotimaan kesäloman jälkeen on sitten mahdollisten muutosten aika. Niin, tämä ajatusleikki käydään pääosin aihepiirissä työelämä. En stressaa mitä tuleman pitää, hyväksyn vain sen, että suhtautumalla aiheeseen avoimesti, asioilla on tapana ratketa. Tai sitten takutaan vähän lisää. Kyllä ne siitä.

Tässä samaa irtiottoteemaa Kirsi Piha kuvaamana vähän laajemmassa kaavassa. Välivuoden sijaan, minulle nyt reilun kuukauden tiivistelmänä.

Onneksi ennen näitä suurempia irtiottoja on aika pienemmälle. Viiden naisen minilomaan Barcelonassa on vain reilu kuukausi. Barcelona ja lähikaupungit ovat lempipaikkojani ja taidan suunnata kaupunkiin  nyt seitsemättä kertaa. Mukana on hyviä ystäviäni, mutta jännitysmomenttina kaikki porukasta eivät varsinaisesti tunne toisiaan. Mukana on vahvoja ja räväköitä naisia, joten välillä keskushenkilönä hieman hirvittää, tulevatko kaikki juttuun ja miten ne huonejaot nyt tehdään. Luotan kuitenkin aikuisten naisten solidaarisuuteen ja cavan keventävään voimaan. Ihanaa.

Näissä tunnelmissa erittäin hyvää uuttaa vuotta! On mukavaa, kun on paljon mitä odottaa.

10 kommenttia:

 1. Vau! Kuulostaa ihan mahtavalta irtiotolta! Ja miniloman kohdekaupunki ei voisi olla parempi!

  Kuulostaa, että teille on tulossa aika upea vuosi 2014! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivotaan, että siitä todella tulee sitä. On hauska leikkiä hetki kotia täysin erilaisissa ympyröissä.
   Mainiota vuotta sinnekin!

   Poista
 2. Oijojoi. kun kuulen saman Boston niin mieleeni tulvahtaa seuraavat: Eddie bauer Outlet, Emporia Armani, Ferragano + vacation Outlet ja titenkin sokerina pohjalla Wrentham Village premium Outlets!!! ja onhan se NYC siinä ihan vieressä että sinnekin pääsee suht kivuttomasti...tosin ei varmaan lasten kanssa ;) ihan niin kivuttomasti. Tää suuntaa NYCiin myös toukokuussa. Tosin ihan tyttöporukassa.

  IVF-mama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle näistä outleteista tuttu onkin vain toi Wrentham, joten kiitos vinkeistä :) Meidän "koti" on korttelin päässä Copley Placelta, joten dollarin kuvat silmissä mennään - vähän. Mä luulen, että NYC jää tällä kertaa, otetaan enemmän näitä "luontokohteita". Mutta oli siellä Cape Codissakin joku Mall..

   Poista
 3. Nyt kuulostaa hyvältä! Boston ei ole mulle tuttu, mutta moni muu USA:n kaupunki on, ja Boston tuskin on yhtään vähemmän ihana paikka. Säätöä on varmasti luvassa lasten kanssa ollessa. Toisaalta teidän isompi on jo niin iso että hänelle jää jo ihan omia muistoja matkasta, ja se vasta on arvokasta se. Toivottavasti myös ne omat ajatuksesi jäsentyvät matkan aikana. Etäisyys arkikuvioista tekee aina hyvää ja monet asiat näkee kirkkaammin kun niitä katsoo kauempaa ilman tuttuja tapoja ja ympäristöä 'häiriötekijöinä'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäkin olen kolunnut kohtuullisesti USA:a ja se on Seattlen jälkeen suosikkina. Mä pidän tämmöisistä pienemmistä helpommin lähestyttävistä "luontolähellä" versioista.

   Totta on, että ainakin Ykköselle tästä jää jo muistoja, äidille ja isälle ainakin. Tärkeintä lienee kuitenkin just tuo etäisyys arkikuvioista. Jotenkin se on tärkeää nyt ja onhan se ihan jatkuvasti hyvä tarkistella pienten kiikareiden läpi, missä sitä seilaa.. Tuun muuten kommentoimaan blogiisi, mutta tsemppiä. Tiedän tunteen ja voin vakuuttaa, että onneksi kaikki helpottaa jossain vaiheessa.

   Poista
 4. Mahtavia suunnitelmia! Oikein hyvää irtiottojen vuotta! Taidan olla vähän kateellinen, oma elämä kaipaa irtiottoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mahtavalta tuntuukin :) Tiedän tuon irtiottojen tarpeen tunteen, joten tämä on enemmän kuin paikallaan... Toivottavasti löydät sopivan vaihtoehdon omalle - vaikka pienellekin.

   Poista
 5. Moi! Miten työnantajasi suhtautui tähän ylimääräiseen lomaan? Oliko helppo saada?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Periaatteessa oli. Meillä on töissä sellainen tilanne, että porukkaa tulee jatkuvasti lisää, mutta rahoitus laahaa hiemen perässä, joten kustannussäästöt on ihan pop. Säästöjähän tässä työnantajalle tulee, koska joudun ottamaan palkatonta (tai itseasiassa olemaan osittaisella hoitovapaalla) ja käytän myös lomarahat vapaina. Toki piti keskustella töiden järjestelemisestä, mutta käytännössä tulen tekemään myös reissussa jonkun verran töitä.

   Poista