27.2.2014

Kesän hoitojärjestelyt - hoh hoijaa

Tampereen kaupunki julkisti viime viikolla periaatteet kesän lastenhoidosta ja sulkuajoista. Homman voi tiivistää siihen, että sulkuajat pitenevät merkittävästi (meidän alueellamme päiväkoti on kiinni seitsemän viikkoa) ja päivähoito koko yli 200 000 asukaan kaupungissa keskitetään sulkuajan ajaksi kahdeksaan päiväkotiin. Näihin pitää hakea erikseen huhtikuun aikana. Mitenkään ei määritelty, miten toimitaan tilanteessa, että kaikki Tampereen lapset haluavat heinäkuussa päiväkotiin x.

Sulkuajan varapäiväkodissa ei voi kuitenkaan olla koko kesän hoitoaikaa vaan sulkuajan alku- ja loppupäässä pitää siirtyä oman alueen osan kesästä auki olevaan päivystyspäiväkotiin. Käytännössä tämä tarkoittaa osalle lapsista jopa kolmea päiväkotia kesän aikana (oma, sulkuajan, oman alueen päivystys). Myös meille.

Kaupunki perustelee tilannetta aikaisempien kesien kokemuksilla, jolloin 30-50 % kesähoitoon ilmoitetuista lapsista jätti paikan osittain käyttämättä. Osa hoitopaikoista on auki turhaan, hoitajat joutuvat venyttämään omia loma-aikojaan eivätkä saa omia lomatoiveitaan läpi.

Sinänsä ymmärrettäviä perusteita, jos luku on todellinen ja vuosittain kasvava. Käyttämättä jätettyjen kesäpaikkojen määrän pitäisi nykytilanteen mukaan kasvaa vuosittain, koska sulkuajat ovat pidentyneet vuosi vuodelta. Nimittäin kaksi vuotta sitten sulkuajaksi riitti viisi viikkoa, viime kesänä kuusi. Aikaisempina kesinä omalla alueella on ollut koko kesän avoinna päivystyspäiväkoti.

Paikallinen valtamedia, Aamulehti, nosti asian esiin kun vinkkipuhelin pamahti kuumaksi. Jutusta tuli pintapuolinen ja asetelma oli perinteinen. Vanhemmat räksyttivät, kaupunki perusteli faktoilla. Syvemmälle aiheeseen ja perusteisiin hoidon todellisesta tarpeesta ei päästy.

Muuallakin mättää ja osittain perheiden toiminnan johdosta, sillä Espoossa jymähti pommi kun yli 600 lasta jätti varatun hoitopaikan käyttämättä.

Minä oletan, että toive jokaisessa perheessä on lapsien ja vanhempien mahdollisimman pitkä yhteinen kesäloma. Näin on ainakin meillä. Jätän tämän pohdinnan perustelujen ulkopuolelle ne melkoisen marginaaliset tapaukset, joissa lapset pidetään hoidossa ja vanhemmat joivat sitä Margaritaa Mallorcalla.

Kaikille ei ole kuitenkaan työ- tai taloudellisen tilanteen perusteella mahdollista sumplia kesään 7-8 viikon vapaata pätkää.Vanhempien on pidettävä lomat eri aikaan peräkkäin, jos oman loman ajankohtaan ylipäänsä on mahdollista vaikuttaa. Lomarahoja on vaihdettava vapaisiin.. On kitistävä palkatonta. On ylityöllistettävä isovanhemmat – jos heitä on saatavilla tai lähettyvillä. Usein on ainakin luovuttava koko perheen yhteisestä lomasta.

En tiedä, mikä tällä hetkellä voisi sapettaa enemmän kuin se, että ne perheet jotka ilmeisesti todellakin käyttävät hoitosysteemiä väärin, hankaloittavat kohtuuttomasti niiden perheiden asemaa, joilla hoidon tarve on todellinen eikä mahdollisuuksia muihin järjestelyihin ole.

Vaikka olen sitä mieltä, että systeemin pitää olla olemassa perheitä varten, eikä perheiden pidä alistua systeemin jyräämäksi, on kuitenkin perusteltua toimia reilusti puolin ja toisin. Onhan sekin nyt kestämätän lähtökohta, että palveluja vaaditaan mielivaltaisesti, mutta niitä ei käytetä sen yhteisen sopimuksen mukaisesti, joka vaatimuksen perusteella syntyy. Silloin lopulta kärsijöiksi jäävät vaatijat itse.

Oli kaupungin perusteet mitkä tahansa, seitsemän viikon loma-ajan järjestäminen tai sen yhdistäminen mahdollisiin maksuttomiin kuukausiin (vaatii kahdeksan viikon poissaoloa tiettyinä ennelta määrättyinä aikoina) on todellinen haaste monessa perheessä.

Meillä tilanne on se, että lapset toki saavat meidän toukokuulta alkavan reissun aikana tosi pitkän kesäloman, mutta palaamme molemmat töihin tyypillisen loma-ajan eli juuri sulkuajan aikaan. Joudumme ensin viemään lapset paikkaan x ja tämän jälkeen omaan päivystyspäiväkotiin vielä viikoksi. Tässä yhtälössä on jo huomioitu lasten lykkääminen mökille isovanhemmille maksimaaliseksi ajaksi heidän jaksamistaan ajatellen.

Meillä järjesteltäviä viikkoja on vain muutama, mutta ne ajoittuvat niin, että joudumme kuskaamaan lapsia useampaan päiväkotiin. Pitenevä kuskausmatka tarkoittaa automaattisesti lapsille pitenevää hoitopäivää – tai jatkuvasti työpäivän alku- ja loppupäästä lintsaavaa vanhempaa. Sekä tietenkin totuttelua kahteen kertaan uuteen paikkaan, uusiin lapsiin ja uusiin hoitajiin.

Ei mahdotonta, mutta todella tylsää. Saavutetuista eduista ja edellisen vuosien kohtuullisemmista järjestelyistä on vaikea luopua.

Päiväkodit tuntuvat tässä ihan väliinputoajilta. He toimivat kaupungin/kuntien ohjeistuksen mukaan ja käsittääkseni mahdollisuudet vaikuttaa oman päiväkodin aukioloihin ja rooliin kesällä ovat rajalliset. Enkä ainakaan minä tähän suuntaan halua edes huudella. Jokainen hoitaja on lomansa ansainnut ja he joutuvat joka tapauksessa kesän työajoissa kaupungin pelinappuloiksi. Lisäksi he itse vanhempina käyvät saman oman perheensä kesähoidon järjestämiseen liittyvän kamppailun.

Huolimatta siitä, että ilmeisesti tarkkakaan selvitys perheen hoidon tarpeesta ei ennusta todellista toteutumaa, toivoisin omalta kaupungiltani selkeämpiä perusteita miksi näin massiivisiin muutoksiin ja supistuksiin päädyttiin, jos aikaisempina vuosina on riittänyt toisenlaiset vaihtoehdot.

Samalla toivon, että kukaan äiskä tai iskä ei enää jätä käyttämättä paikkaa, johon ilmoittautuu tai ainakin peruuttaa varaamansa paikan heti kun etukäteen arvioitu tilanne muuttuu. Kiitos.

On itseasiassa aika surullista, että kesä, jonka pitäisi olla kaikille loman ja yhdessäolon aikaa on arjen järjestelyjen osalta vuoden stresasavin jakso. Rahasta ja yhteisestä ajansta on tingittävä, työnantajan näkökulmasta pienlapsiperheellisten vaatimukset ovat hankalia ja päivähoidosta saa maksaa mahdollisesti sellaisinakin kuukausina, vaikkei hoitoa käytä. Ainakin täällä se on ihastuttavasti mahdollista.

Nyt mie romahan.

16 kommenttia:

  1. Luulen, että yksi tähän vaikuttava asia on se, että lomajärjestelyt selviävät usein vasta paria viikkoa ennen lomaa, kun taas hoidon tarve pitää ilmoittaa kuukausia ennen (täysin ymmärrettävästi, totta kai). Sitten ollaan siinä tilanteessa, että arvotaan worst case -scenarion (vanhemmat eivät saakaan pidetyään lomiaan toivomaansa aikaan, mummo ei pääsekään avuksi, pomo peruu alustavasti sovitun palkattoman lomaviikon ja kummin kaiman sisko saa muuta työtä koko kesäksi) ja kyl se siitä -asenteen välillä. Viime mainitussa käy pahimmillaan niin, että pieni lapsi on vailla hoitajaa useamman viikon kesästä.

    Ainakin lyhyemmillä lomajaksoilla näin käy käsittääkseni aika usein: etukäteen näyttää siltä, ettei lomapäivien pitäminen onnistu, mutta erinäisillä sumplimisilla saadaan kuitenkin lapset pidettyä poissa hoidosta muutaman päivän ajan. Sitä en kyllä ymmärrä, ettei muuttuneesta tilanteesta ilmoiteta; olen kuullut monelta taholta, että lapsia piti tulla 15, tulikin 5, eikä kukaan ilmoittanut mitään.

    Venni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä, vastasin jo sulle aikoja sitten, mutta vastaus on häipynyt kuin tuska tuulee..
      Joka tapauksessa, noinhan se on, että lomat ei monella ole vielä selvillä silloin, kun kunnat näistä päättävät. TAi että koko paketti hajoaa jostain mysteeritekijästä johtuen. Silti se ei tosiaan ole syy olla ilmoittamatta päivähoitoon, jos tilanne muuttuu.

      Ymmärrän hyvin tuon ilmiön vaikutuksen päivystyshoitoon, mutta en sitä, että kunnat eivät perustele kunnon faktoin, miksi supistuksia myös jatkuvasti laajennetaan vuosi vuodelta. Näin siis täällä.

      Poista
  2. Siis piti tulla hoitoon 15. Heh.

    Venni

    VastaaPoista
  3. Hyvää pohdintaa, tilanteita ja perheitä, niin ikään työpaikkoja on monenlaisia! Lomaa on meilläkin yhteensä 13 viikkoa vuodessa. Kuulostaa yht'äkkiä paljolta ja ajattelee, että kyllä sillä lomamäärällä jo lapset saadaan loma-ajoiksi kotiin.. Mutta hups keikkaa, lomien vuorottelu ja ettei koko perhe ole koskaan yhtäaikaa lomalla ei tunnu kivalta. No pitääkö aina tuntua, siitäkin voidaan keskustella. Hankala aihe ja ihan sydäntä puristaa jo ajatuskin, että lapset ovat tässä pelinappuloina. Alle kolme vuotiaiden vanhemmilla on vielä hoitovapaa mahdollisuus, se on yksi mahdollisuus kiristää itselleen lisää vapaita ;) Aihe on kaikenkaikkiaan monimutkainen, monikerroksinen ja tunteita kuohuttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eihän tästä helppoa yhtälöä saa tosiaan millään, kun perheitä ja työtilanteita on niin monia, samoin kuntien mahdollisuuksia palvelutarjontaan. Helposti ne loma-ajat tuntuu pitkiltä, mutta käytännössä asia ei olekaan aina niin helppoa.
      Itse olen meidän poikkeuksellisesta kesästä johtuen jo käyttänyt tuon hoitovapaa-kortin : )

      Poista
  4. Meillä saman asian kanssa myös tuskaillaan. Meillä (kunnallinen) päiväkoti joka on tänä lukuvuotena kiinni syysloman, joululoman (2vkoa), hiihtoloman ja kesällä 5,5 vkoa. Lapselle toki tarjotaan näille ajoille toisessa päiväkodissa hoitopaikkaa, mutta hoitopaikka ei ole koko vuoden sama vaan hoito saattaa tapahtua 3-4 eripäiväkodissa. Meille tähän kuvioon lisähaasteen tuo lapsen harvinainen sairaus ja tähän liittyvät hoitokuviot myös hoitopäivän aikana. Nyt kävin ennen hiihtolomaa lapsen kanssa tutustumassa varahoitopäiväkotiin ja päädyin ratkaisuun että en vie lasta sinne. Lapsemme päiväkoti vuodessa kiinni yhteensä 9,5 vkoa, joka on mielestäni hirmuisen paljon :( Nyt hiihtoloma pyöritettiin parin ystävän ja mummin avulla. Kesää tänään mietittiiin ja vaikeaa tulee olemaan saada lomaa juuri tuohon sulku aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Otan osaa ihan lähtökohtaisesti sulkujen takia, mutta myös sen osalta, että sairausta tai vaikkapa paha allergia tekee siirroista entistä haastavampia. En jaksa edes ajatella, mitä olisi esim. hengenvaarallisesti peruselintarvikkeille allergisen lapsen siirto uuteen hoitoon ja kesätuuraajien huomaan tarkoittaa hoitajien "koulutuksen" osalta. Ainakin meidän tuttavaperheessä riskiä anafalyktisestä shokista ei hoitohommien takia oteta ja kesä vaatii todellista joustoa.

      Mutta hei, ihan mahtavaa, että teitä auttavat myös ystävät! Yleensä nämä asiat ovat vain vanhempien ja isovanhempien tai muiden sukulaisten varassa.

      Poista
  5. Mä olen autuaasti työntänyt koko tämän asian vielä pois mielestäni. Niin kauan ei ongelmaa ole kun olen kotona, mutta ensi kesä, siis vuoden päästä, on meillä sitten tätä palapeliä. Varsinkin kun minä töihinpalaajana en saa täysiä lomia ja lapset ovat toivottavasti ryhmiksessä, joka menee kuudeksi viikoksi kokonaan kiinni ja varapäiväkoti on 10 km väärään suuntaan. Onko sitten niin, että "teen töitä" kotona pari viikkoa, mikä käytännössä tarkoittaa ehkä kolmen tunnin työpanosta per päivä ja hirvittävää määrää telkkaria lapsille, vai olisko mummoista ja vaareista apua. Nythän heistä on, mutta melkein seitsemänkymppisten kanssa vuosikin on pitkä aika kun terveyttä miettii.

    Oliko teillä mahdollisuus palkata kotiin joku tuttu likka tai vaikka paikallisen MLL:n kautta joku viikoksi-pariksi?

    Meillä on monet ystävät tarjoutuneet hoitoavuksi tarvittaessa, mutta mua kyllä vähän epäilyttää jättää näitä termiittejä lapsettoman ihmisen huostaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ei kannata tosiaan etukäteen stressata. Homman saa toimimaan tilanteessa, jossa molemmilla on täydet lomat ja mahdollisuus itse jotenkin säädellä lomien ajankohtaa. Jos niin ei ole, aika moni on tilanteessa, jossa säädetään..
      Sullahan on ihan ok, jos on edes teoreettinen mahdollisuus etä-työhön. Vaikka kai siinä tosiaan kaikki kärsii tavalla tai toisella :)
      Toki meillä on mahdollisuus palkata joku kotiin, mutta onhan se periaatteessa aika hanurista, että palkkaa jonkun, vaikka on kunnallinen hoitopaikka ja oikeus hoitoon.. Enemmän periaateasia.

      Mun mielestä kuulostaa ihanalta, että ystävät edes tarjoutuu avuksi. Kannattaa kyllä käyttää hyväksi. Kyllä ne lapsettomatkin oppii :)

      Niin ja jaksamista. En ole ehtinyt kommentoida sun blogissa, vaikka olenkin käynyt lukemassa!

      Poista
  6. Moi, piti tulla oikein toteamaan, että mahtava blogi sulla. Samoissa fiiliksissä täällä, liuta lapsia, viestintäalan työt, haasteita organisaatiossa, urakuvioiden tulevaisuus vähän pohdinnan alla - ja hei, päivikotisulkuasioita olen itsekin tässä manaillut. Tsempit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Ja onpa huojentavaa, että en ole yksin tässäkään veneessä. Vaikken nyt tietysti kenellekään toivo väätöä samojen asioiden kanssa.. Tsempit siis myös sinne!

      Poista
  7. Meillä taas olisi - kiitos ihanien isovanhempien - mahdollisuus pitää tenava pois päiväkodista vaikka kesäkuun alusta elokuun loppuun. Mutta koska lapsi aloitti päivähoidossa vasta lokakuun alussa 2013, kesän maksuvapaa aika ei ymmärtämäni mukaan koske meitä. Ihan älytöntä. Tampere.

    Vakkarilukija-Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana mahdollisuus teillä! Muistan viime kesältä kyllä tuon ketutuksen, kun maksetiin päivähoidosta jota ei käytetty, kun Kakkonen oli aloittanut myös edellisen vuoden marraskuussa.. Haluaisin aina ymmärtää kaikkia osapuolia, mutta..

      Poista
  8. Pitkä hiljaisuus pakottaa utelemaan: onhan sulla/teillä kaikki hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiva kun kävit utelemassa. Kaikki on paremmin kuin hyvin :) On pitänyt niin monta kertaa käydä toteamassa, että aika kiitää, kiire vie. En meinaa löytää aikaa omien ajatusten jäsentelylle. Tai ainakaan niiden muokkaamiselle teksteiksi. Ajatuksia on kyllä paljon ja moi asia taas ihmettyttää.. Jos ei muuta niin aktivoidun tavalla tai toisella kun tuo kuuden viikon reissu maailmalle alkaa.

      Poista
  9. Olisi mukava kuulla teidän kuulumisianne pitkästä aikaa:)

    VastaaPoista